piątek, 9 listopada 2018

MUFFINY DYNIOWE Z SERNIKOWYM NADZIENIEM


Wyśmienite w smaku muffiny dyniowe z nadzieniem z waniliowego serka to przepis, który musicie wypróbować w dyniowym sezonie! 💕 Są niewyobrażalnie poszyte i mięciutkie, a przy tym idealnie wilgotne... No po prostu pyszne! 😋 Zwieńcza je delikatne, sernikowe nadzienie, które doskonale uzupełnia cały smak. 
Warto zrobić więcej puree z dyni, bo gwarantuję Wam, ze będziecie chcieli powtórzyć ich pieczenie następnego dnia. Mój Adaś tuż przed samą sesją zdjęciową  pochłonął 3 muffiny i jeszcze musiałam walczyć z nim, żeby dał mi w spokoju zrobić zdjęcia nim rzuci się na resztę... 🙈 Muffiny dyniowe długo zachowują świeżość, dlatego idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły albo pracy. 



SKŁADNIKI NA MUFFINY (na 12 dużych sztuk):
MOKRE:
  • 425 g puree z dyni*
  • 1,25 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu  z wanilii

SUCHE:
  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SERNIKOWE:
  • 200 g serka naturalnego z wiaderka (gestego, użylam "Delfiko")
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:) 


WYKONANIE:
MUFFINY:
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

W jednej misce wymieszaj cukier z jajkami, dodaj puree z dyni oraz olej i ekstrakt. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Do mokrych składników dodaj suche i ponownie zamieszaj dokładnie, ale krótko.
Papilotki napełnij do 3/4 wysokości masą.

NADZIENIE:
W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Na wierzch masy dyniowej wykładaj po 1 pełnej łyżeczce nadzienia. Następnie za pomocą wykałaczki zrób na wierzchu z serka esy - floresy, tak aby masa połączyła się ozdobnie z serkiem.
Muffiny piecz przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia w razie konieczności możesz wydłużyć o 2-3 minuty). Upieczone muffiny pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!


Źródło przepisu (z moimi lekkimi modyfikacjami): TUTAJ


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP