środa, 30 stycznia 2019

NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA


Kiedy najdzie mnie ochota na coś konkretnego, robię się potwornie monotematyczna i męczę wybrany przepis tygodniami... 🙈🙉🙊 Tak było również w przypadku tej szarlotki - nie zliczę ile razy już w tym miesiącu ją piekłam... Jest to bardzo stary przepis, który jakiś czas temu mi się zawieruszył i długo nie mogłam go znaleźć - a wszystkie przedpotopowe przepisy (w większości już na pożółkłych kartkach) trzymam w starym pudełku...
Według mnie jest to najpyszniejsza i najprostsza szarlotka, która zawsze się udaje i jeśli raz jej spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze... 😉
Kiedy przez długi czas nie mogłam znaleźć mojego zagubionego przepisu, skusiłam się na przypadkową recepturę na szarlotkę znalezioną gdzieś w internecie. I powiem Wam, że nie wiem, może źle trafiłam, ale to była totalna porażka - ciasto upiekłam specjalnie dla znajomych z Berlina, chcąc się pochwalić polskim wypiekiem, a najadłam się tylko wstydu, ponieważ szarlotka kompletnie się rozpadała, była może i dobra w smaku, ale wizualnie przypominała jedną wielką... No, także tak :) Na szczęście przepis odnalazłam i dziś spieszę do Was, by się nim z Wami podzielić 😋 Będziecie zachwyceni smakiem mojej szarlotki!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka
  • 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę)
  • 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kg jabłek
  • 3 - 4 łyżki cukru (do smaku)
  • 3 łyżeczki cynamonu (do smaku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • plus cukier puder do posypania

WYKONANIE:
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

NADZIENIE:
Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier i cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%.
Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka.
Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały wierzch ciasta.
Piecz ciasto około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, aż ładnie się zrumieni.
Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, po czym posyp je cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





4 komentarze:

  1. Szarlotka najlepszym ciastem na świecie! Ciepła z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z lodami i bitą śmietaną to absolutne mistrzostwo świata! :) Uwielbiam!

      Usuń
  2. I dobrze, że duża blacha, bo ta szarlotka na pewno szybko zniknęła :D Ja sama z chęcią cały pasek bym zarezerowowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, oj tak, szarlotka znika w zastraszającym tempie - o jeszcze ciepłą domownicy się biją :D

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP