wtorek, 10 września 2019

SAŁATKA Z PANIEROWANYM KURCZAKIEM, POMIDORAMI, RUKOLĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM



Szybka i pożywna propozycja na pyszny obiad lub kolację - chrupiąca rukola o lekko orzechowym posmaku, panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak, soczyste pomidory, świeża cebula, prażony słonecznik i tarty parmezan... Czyż to nie brzmi wspaniale...? 😋 Całość tworzy przepyszną sałatkę, szybką do zrobienia, z łatwo dostępnych składników. Mimo to zawsze możecie pokombinować ze swoją wersją i tak na przykład: zamiast rukoli możecie użyć dowolnej sałaty, jaką akurat macie w kuchni albo po prostu dać gotowy mix salat. Zamiast płatków kukurydzianych do panierowania kurczaka możecie użyć zwykłej bułki tartej lub mąki, zaś słonecznik zastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się z wszystkimi warzywami i mięsem. 
Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy, możecie ją bowiem zapakować w pudełko lub pojemnik i spokojnie zjeść na zimno, smakuje tak samo świetnie 😊 To jest niewątpliwie jedna z prostszych i pyszniejszych sałatek. Przekonajcie się sami! 💕


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 3- 4 garści rukoli (lub mieszanki sałat)
  • 2 pomidory 
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju
  • 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe
  • 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka
  • płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta)
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania 

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie miodu)
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
Filety z kurczaka obkrój z błonek i przekrój w wzdłuż. Posól i popieprz je do smaku. 
Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub malakserze (lub przesyp je do woreczka i rozbij tłuczkiem na drobno). Dodaj do nich ostrą paprykę i wymieszaj dobrze. 
Jajko roztrzep widelcem z wodą lub mlekiem.
Przyprawione filety obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż filety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu (przez kilka minut z obu stron), tak aby z wierzchu były chrupiące, a w środku pozostały soczyste. Wyjmij je i pokrój w poprzek w grubsze plasterki.

PRAŻONY SŁONECZNIK:
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wsyp 6 łyżek słonecznika. Upraż go na złoty kolor (uważaj, aby nie przypalić słonecznika), a na koniec posól odrobinę, zamieszaj.

SOS:
Olej lub oliwę, ocet, cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek umieść w szklance lub miseczce i dokładnie wymieszaj.

Na talerzach wyłóż rukolę, ułóż na nich pokrojone w ćwiartki pomidory, cebule pokrojoną w piórka oraz pokrojonego kurczaka. Całość polej sosem i posyp prażonym słonecznikiem oraz parmezanem (albo innym ulubionym tartym serem). Gotowe! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP