czwartek, 26 września 2013

Chleb zapiekany z mozzarellą i oliwkami




Przygotowanie tego efektownego chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj)
  • o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego)
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść czarnych oliwek (mogą być zielone)
  • szczypiorek

WYKONANIE: 
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Ostrym nożem natnij bochenek chleba od góry w kostkę, aż do brzegów, ale uważaj, aby chleb się nie rozpadł.
Miękkim masłem nasmaruj wewnątrz dokładnie wszystkie nacięte ścianki.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i wsyp ją równomierni do nacięć w chlebie.
Oliwki pokrój w krążki i powciskaj w wolne miejsca w nacięciach.
Tak przygotowany chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz do zrumienienia skórki i roztopienia się mozzarelli (około 10 minut).
Gorący wyjmij z piekarnika i posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Chlebek rzeczywiście fantastycznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP