czwartek, 26 września 2013

Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek




Tradycyjna zupa ogórkowa, którą przygotowałam z domowej roboty ogórków kiszonych. Jest gęsta, ma mnóstwo warzyw i smakuje wybornie. Staram się odżywiać moją Rodzinę zdrowo i unikam częstego gotowania zup na wywarze typowo mięsnym, dlatego też bazę tej zupy stanowi podsmażana na dużej ilości oliwy z oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na mięsie, odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! 


SKŁADNIKI:

  • 2 litry wody
  • 8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • o,5 korzenia selera
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 5 kulek ziela angielskich
  • 2 liście laurowe
  • śmietana do smaku 
  • siekany koperek

WYKONANIE:
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 3.4 łyzeczki soli, zielę angielskie i liście laurowe.

Obierz warzywa, umyj i osusz.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa  wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości.
Na patelni rozgrzej 8 łyżek oliwy z oliwek. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i upraż na złoty kolor. Przerzuć cebulę wraz z całą oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj.
Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają zupę ogórkową. Przygotowana według powyższego przepisu smakowała nam bardzo. Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszna zupka! gotowałam na oleju rzepakowym, w poniedzialek gotuję zupę zdyni-dam znać jak smakowala?pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że zupa Ci smakowała! :) Na oleje rzepakowym jak najbardziej tez może być:) Czekam na wieści o zupie z dyni:) Pozdrowienia!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP