czwartek, 26 września 2013

Sałatka z kuskusem i warzywami




Dziś przygotowałam bardzo smaczną i pożywną sałatkę z kaszą kuskus, która świetnie nadaje się na szybki sycący obiad, ale można ją również śmiało podać gościom na wieczornym spotkaniu. Łączy ona w sobie wiele smaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam!


SKŁADNIKI:
  • 200 g kaszy kuskus
  • 80 g fety
  • 70 g siekanych migdałów
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek (mogą być zielone)
  • 5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwona
  • garść siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła (użyłam ekologicznego)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól (użyłam himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Na początek wsyp kaszę do miski i zalej gorąca, wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut., aby kasza napęczniała. 
W tym czasie upraż na suchej patelni 70 g siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. 
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta.
Pokrój w kostkę fetę, posiekaj szczypiorek, oliwki potnij w drobne kółka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Gotową kaszę kuskus dobrze wymieszaj, żeby odparować resztę wody oraz dosól i dopieprz do smaku (ale uważaj z ilością soli, ponieważ dodasz jeszcze słoną fetę!) Dodaj równiez łyżkę dobrego masła.
Teraz przełóż do kaszy podsmażoną paprykę wraz z pozostałą po smażeniu oliwą z oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak kaszy.
Całość posyp szczypiorkiem.
Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako sałatkę. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Smakowite, jak wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ulubiona sałatka,raz w miesiącu musi być na moim stole :-)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP