Z okazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 60 g kakao
- pól łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:
- 250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
DO DEKORACJI:
- świeże owoce
- listki mięty lub melisy
WYKONANIE:
CIASTO CZEKOLADOWE:
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna.
W misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wsyp do wymieszanych wcześniej mokrych składników i wymieszaj za pomocą rózgi.
Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź.
Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół.
KREM:
Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski.
OWOCOWA FRUŻELINA:
W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru. Uważaj by owoce nie wrzały.
Dodaj cytrynę i wodę (troszeczkę) rozmieszaną z mąką, wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej.
Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.
Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna mieć konsystencję żelu.
SKŁADANIE TORTU:
Dolny blat tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp wcześniej pokruszone czekoladowe ciasto i ozdób wg uznania owocami i listkami mięty lub melisy.
Tort należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
POEZJA :-D
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję :)))
OdpowiedzUsuń