sobota, 26 lipca 2014

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI





Pomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że to będzie strzał w dziesiątkę!:) Powstała tak prosta w przygotowaniu tarta, że prościej się nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach. Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE  ją zrobić!:))) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:
  • 200 g herbatników (ja użyłam Petitki)
  • 100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 50 g miękkiego masła

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady

DODATKOWO:
  • 250-300 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
SPÓD:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
Do malaksera włóż herbatniki, przelej czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko.
Dno i boki formy do tarty o średnicy 24-25 cm wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki na czas przygotowywania kremu.

KREM:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź lekko.
Mascarpone ubij przez kilka sekund mikserem.
Teraz zacznij powoli wlewać roztopioną czekoladę do mascarpone, cały czas miksując.

Spód wyjmij z lodówki. Przelej na niego gotowy krem, ułóż na wierzchu maliny (otworkami w dół). 

Tartę trzymaj w lodówce przez około 12 h, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprósz maliny cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!






17 komentarzy:

  1. Biała czekolada i maliny to świetny zestaw, tarta genialna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to połączenie idealne:) Dziękuję:)

      Usuń
  2. Wygląda tak, że mam ochotę wbić widelczyk w monitor. Boska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Popatrzyłam i musiałam................takie pyszności spróbować. Wg Pani przepisu, wszystko wykonałam i................................................. I BOMBA!!!!! Cóż za smak!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja cała rodzina -(w szczególnosci mąż) bardzo dziękuje za ten przepis. Tarta króluje u nas w domku w każdą niedzielę. Strzał w dziesiątkę! W przyszłym tygudniu czynię bunt i robie ciasto z jabłkami wg Pani przepisu. Mniam. Zycze dużo dobrego. E.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogromnie się cieszę, że tarta zdobyła serce Pani Rodziny!:))) Mam nadzieję, że ciasto z jabłkami również przypadnie Wam do gustu:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym zastąpić maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuję zastąpić je najlepiej borówkami lub jagodami. Albo truskawkami (z tym, że teraz dostępne są tylko te duże hiszpańskie, a wiadomo, ze to nie to samo co nasze polskie:)). Można też użyć ananasa z puszki w kawałkach lub brzoskwiń, tarta ma uniwersalny smak i będzie się świetnie komponowała z większością owoców. Po prostu połączenie malin i białej czekolady jest według mnie wyjątkowe:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakiej wielkości jest foremka na tarte i jaka wysokość boków?

    OdpowiedzUsuń
  9. Forma na tartę ma średnicę 25 cm, wysokość boków to 4 cm:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta cudownie przepyszna delicje...nie można się oprzeć.... Będę próbować z innymi owocami choć z malinami to połączenie idealne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę! :)) Tarta smakuje świetnie z różnymi owocami i na pewno warto spróbować innego połączenia, ale osobiście też uważam, że z maliny i biała czekolada to duet doskonały! :)

      Usuń
  11. Super przepis na tarte bo maliny i biała czekolada to bardzo pociągający duet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naduniu, dziękuję! :)) Masz rację, to fantastyczny duet :*

      Usuń
  12. Dlaczego mi się mascarpone z czekoladą ciągle waży :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem nie powinien się ważyć, dlatego proszę spróbować użyć mascarpone w temperaturze pokojowej i po lekkim ubiciu wlewać do niego rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę - cienkim strumieniem, cały czas miksując, ale już na średnich obrotach miksera.

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP