Z pozostałości arbuza, które miałam po przygotowaniu zdrowego arbuzowego tortu, zrobiłam jeszcze sałatkę. Dziecinnie prostą - pokroiłam arbuza, kiwi i mozzarellę w kwadraty, ułożyłam jedne na drugich i gotowe. Do tego słodka glazura balsamiczna (do kupienia w delikatesach) lub domowa z octu balsamicznego i syropu z agawy lub miodu. Mozzarellę możecie zastąpić serem feta, natomiast kiwi - avocado. Taka Kwadratowa Sałatka świetnie nadaje się na przyjęcie - możecie nią zaskoczyć gości, przygotować jako jedną wielką porcję dla wszystkich lub jako kilka mniejszych dla każdego. Pięknie się prezentuje na stole i jest niezwykle efektowna:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- arbuz
- kiwi (lub avocado)
- mozzarella (lub feta)
SOS:
- gotowa glazura balsamiczna
lub
- ocet balsamiczny
- syrop z agawy lub miód
WYKONANIE:
SAŁATKA:
Owoce i mozzarella muszą być dobrze schłodzone.
Arbuza obierz ze skóry, oczyść z pestek.
Kiwi obierz ze skórki.
Owoce oraz mozzarellę pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Ułóż jedne na drugich w kwadrat lub prostokąt.
SOS:
Składniki sosu wymieszaj dokładnie ze sobą. Gotowe! Smacznego!
inspiracja: internet
Apetyczna i pomysłowa kosteczka! :)
OdpowiedzUsuńNie tylko apetyczna, ale baaardzo smaczna!!! Polecam!!! :-)
OdpowiedzUsuń