czwartek, 18 września 2014

PESTO BAZYLIOWE




Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:) 
P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki orzechów. Ale Wy oczywiście możecie utrzeć swoje pesto dokładniej, by było "gładsze", ale pamiętajcie, że drobinki składników są w nim jak najbardziej wskazane:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI (na filiżankę pesto):

  • liście z 1 doniczki bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów nerkowca (lub innych) posiekanych lekko
  • oliwa z oliwek (ilość wg ulubionej konsystencji pesto, kilka łyżek)
  • 2-3 łyżki tartego parmezau lub grana padano (lub innego dość twardego żółtego sera)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Wszystkie składniki utrzyj w moźdierzu lub umiesć w malakserze albo blenderze i zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki składników, głównie orzechów.
Dodaj sól i pieprz. Pesto przechowuj w lodówce do 7 dni. Gotowe! Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wygląda Twoje pesto ... Kiedyś i ja muszę się skusić na jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Natychmiast robię, musi być pyszne idealne na przekąskę:)))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP