wtorek, 30 grudnia 2014

SMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWY




SMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWY

Rok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego,  czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na Sylwestrową imprezę - jeśli zostajecie w domu, urządzacie kolację u siebie lub idziecie do znajomych - na tę noc koniecznie przygotujcie SMÖRGÅSTÅRTA! Absolutny must have na szwedzkich imprezach i ze Szwecji ten przepis właśnie pochodzi:) Bardzo popularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z arbuza:D 
Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:)) 
Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:) 

Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania.


SKŁADNIKI:
  • 16 kromek chleba tostowego
  • łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
  • jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
  • szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
  • garść rukoli
  • serek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g)
  • majonez (ok. 4-5 łyżek)
  • musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)

SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
  • plasterki rzodkiewki
  • plasterki ogórka świeżego
  • plasterki cytryny lub limonki
  • kawałki łososia wędzonego
  • listki pietruszki
  • świeży koperek


WYKONANIE:
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki. 
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia. 
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce,  dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe!  Smacznego! 




19 komentarzy:

  1. Niesamowicie efektowny!
    Poprosze!
    A zeby bylo z polskim akcentem - to z barszczykiem!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam serdecznie, dziś robię kolejny na jutrzejszą okazję:))) Z barszczykiem na pewno smakowałby extra!:)))

      Usuń
  2. Pomysłowy 'tort' :) No i jak pięknie udekorowany! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam niedawno podobny, z tym, że sama upiekłam chleb:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszej wersji miałam dać właśnie przepis na ten tort z okrągłym chlebem pieczonym w domu, ale później pomyślałam sobie, że niektórym bardziej przypadnie do gustu szybsza wersja - zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy wybór kreacji i makijaż są ważniejsze niż stanie w kuchni:))) Ale zgadzam się z Tobą, z własnym chlebkiem musi smakować wprost genialnie:))

      Usuń
  4. Fantastyczny!!!
    I moje ulubione smaki.
    Do zrobienia najlepiej jeszcze na Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Koniecznie na Sylwestra! Ja też lubię połączenie dokładnie tych składników, całość smakowała naprawdę rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ^^, jestem pod wrażeniem wygląda bajecznie, jestem ciekawy smaku ^^ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję pięknie:) Smak jest rewelacyjny - to jak najlepsza, ekskluzywna kanapka na bogato:))))))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mialam ogromna przyjemnosc skosztowac tego dziela. Moim zdaniem kulinarny hit imprezy, absolutnie! Oprocz walorow smakowych byl tez element zaskoczenia, bo kto dekoruje tort rzodkiewka, ogorkiem, czy innym widocznym skladnikiem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))) Ależ się cieszę! Dziękuję! Fakt, dużo osób było totalnie zaskoczonych, że to wytrawny tort a nie słodki:)) A zanim się zorientowali - ta rzodkiewka na "torcie" była szokiem:DDDDDD

      Usuń
  9. Łał! Spotkałem się już z nim wiele razy, ale nigdy nie widziałem tak efektownej wersji podania! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale Ci bardzo dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz o torcie kanapkowym przeczytałam w książce kryminalnej Camilli Läckberg. Pomyślałam, że to świetny pomysł. Wypróbowałam kilka przepisów i wyszło średnio. Odpuściłam ale gdy trafiłam na twojego bloga i zobaczyłam te efektowne zdjęcia twojego dzieła pomyślałam "wow spróbuje jeszcze raz". I o to wyszło coś pysznego! Naprawdę rewelacja a połączenie składników genialne! Twój przepis wszedł na stałe do mojego menu. Bardzo jestem wdzięczna i myślę, że moja rodzina i przyjaciele także. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. OGROMNIE się cieszę! :))) Wspaniale, że wszyscy docenili Twój trud włożony w przygotowanie tego tortu, i że zagości on już na dobre w Twoim menu... U mnie on też jest zawsze hitem każdej imprezy, doceniają go absolutnie wszyscy i każdy mówi dokładnie to co Ty, że smaki są idealnie skomponowane :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. OGROMNIE się cieszę! :))) Wspaniale, że wszyscy docenili Twój trud włożony w przygotowanie tego tortu, i że zagości on już na dobre w Twoim menu... U mnie on też jest zawsze hitem każdej imprezy, doceniają go absolutnie wszyscy i każdy mówi dokładnie to co Ty, że smaki są idealnie skomponowane :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Ilonko! Dziękuję za ten przepis długo szukałam tortu "na słono" i trafiłam na Pani bloga.Na imieniny moje drugiej połówki Piotra (29 czerwca)udało mi się go przyrządzić zamiast tradycyjnego tortu.Zaskoczenie było niesamowite jak go podałam i jeszcze większe po zjedzeniu .Pozdrawiam serdecznie i będę próbować innych kuszących przepisów Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Dario, ogromnie się cieszę, ze przepis tak przypadł Pani do gustu i sprawdził się na rodzinnej uroczystości! :D Bardzo mnie to cieszy! Tort "na słono" rzeczywiście robi wrażenie na wszystkich :)) Zapraszam serdecznie do korzystania z kolejnych przepisów i życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie! :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP