Dziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w bikini lub kąpielówkach na plaży to ten tort jest dla Was!:) Nie musicie sobie już odmawiać odrobiny przyjemności! Wykonanie jest banalnie proste, 20 minut i tort gotowy! Wystarczy dorodny, soczysty arbuz oraz mascarpone i śmietana kremówka (tak wiem, to już nie jest light, ale kto mówił, że odrobinę nie można zgrzeszyć?:) ) Do tego garść ulubionych owoców, cudowne prażone migdały - wprost uwielbiam ten smak i zapach rumieniących się na patelni migdałów - i tort gotowy! Ważne, aby arbuza przed przystąpieniem do robienia tortu, porządnie schłodzić w lodówce. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości arbuz
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do ozdoby
- 50 g płatków migdałowych
WYKONANIE:
Arbuza połóż na blacie i odkrój tył i przód, tak aby w środku pozostał "okrąg - placek" o wysokości ok. 10-12 cm. Teraz połóż powstały okrąg płasko i ostrym nożem odkrój zieloną skórkę dookoła.
Arbuza połóż na talerzu lub paterze.
Ubij kremówkę na sztywno i dodaj do niej mascarpone oraz cukier puder, całość jeszcze krótko zmiksuj.
Posmaruj boki i wierzch arbuza kremem i ozdób owocami. Przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!
mamo świetne
OdpowiedzUsuńciasto
:-)
Cudowny pomysł, Wspaniały smak!!!!
OdpowiedzUsuńCZy taki tort można zrobić dzień wcześniej przed podaniem?
OdpowiedzUsuńMożna przygotować arbuza, tzn. obrać go ze skorki i dociąć do odpowiedniego kształtu, ale nie polecam smarować dzień wcześniej kremem, gdyż na 100% krem "popłynie". Arbuz wydziela soki, które rozwodnią krem i spłynie on po jakimś czasie z tortu. Najlepiej na świeżo posmarować tort kremem :)
Usuń