poniedziałek, 12 stycznia 2015

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH




BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH

Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania (zajrzyj tu i tu oraz tutaj). Moja kolejna propozycja. Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:)


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka wody
  • 1szklanka mleka (użylam roślinnego)
  • miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku)

DODATKOWO:
  • truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.)
  • ciemne kakao lub gorzka czekolada
  • ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale

WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą wodą z kranu.

Przełóż ją do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dolej wodę i zagotuj. Kiedy kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut), dolej mleko i gotuj kaszę do miękkości (kolejne 7-10 minut), na bardzo gęsty budyń kasza może się nawet rozgotować. Uważaj,tylko, żeby kasza się nie  przypaliła, w razie konieczności dolej jeszcze trochę mleka.
Ugotowaną kaszę dosłodź miodem, agawą lub cukrem i zblenduj lub zmiksuj na gładki budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię mleka.
Podziel budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki: truskawki, kakao lub czekoladę, opcjonalnie wanilię (wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące.





7 komentarzy:

  1. No popatrz, robiłam zmiksowaną jaglankę na mleku, a nawet nie wiedziałam, że to budyń ;))) Rewelacyjna jest jaglanka na słodko!!! :) Narobiłam sobie chęci na tą truskawkową- akurat wczoraj kupiłam mrożone truskawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzisz, czego się możesz nauczyć od takiej starej kuchary jak ja!:D MAŹ JAGLANA = BUDYŃ! Ale dobrze, tym razem wybaczam Ci, młodej kucharce, takie braki wiedzy w sztuce kulinarnej ;DDD Żeby mi to było ostatni raz!:DDD

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda i zapewne bardzo dobrze smakuje! Spróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis na budyń! Jakie kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I, którą wersję wybrać?! Boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oto jest pytanie:))) Ja też nie potrafię wybrać jednej ulubionej wersji:) To zbyt trudne zadanie!

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie! Muszę koniecznie zrobić mojemu synkowi! Myślę, że zje z wielkim apetytem ;)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP