środa, 14 stycznia 2015

TORTILLA Z KURCZAKIEM




TORTILLA Z KURCZAKIEM

Tortillę z kurczakiem chyba każdy w życiu już jadł, więc nikogo tu niczym nie zadziwię. Ale ponieważ miałam ostatnio wielką ochotę na nią i pstryknęłam kilka fotek przed obiadem, nie było innego wyjścia i musiały zostać one ukazane światu :DDD Pokażę Wam jak w 15 minut przygotować obiad dla całej rodziny, pyszny i mega pożywny. Całość zajmuje dosłownie tyle, ile smaży się mięso, w tym czasie robię sos czosnkowy, kroję wszystkie warzywa i podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:) 


SKŁADNIKI (ilość według uznania):
  • tortille (użyłam pszennych)
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • ogórek
  • kolorowa papryka
  • cebula czerwona (lub biała)
  • kiełki (np. brokuła)
  • filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • majonez
  • ketchup (najlepiej pikantny)


SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru


WYKONANIE:
SOS CZOSNKOWY:
Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszaj.

Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obkrój z białych błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę
Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek.
Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony.
Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu, na to posmaruj  po 1 łyżeczce ketchupu.
Posyp połowę tortilli pokrojoną w kostkę sałatę lodową, na to wyłóż część podsmażonego mięsa, a następnie pomidory i ogórki w plasterkach, paski papryki, piórka cebuli i kiełki. Polej całość kilkoma łyżeczkami sosu czosnkowego. Złóż tortillę na pół i zawiń boki do środka. Gotowe! Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Szalenie apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, kolorowe, chce się zjeść najlepiej wszystkie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I wszystkie znikają w mgnieniu oka:)

      Usuń
  3. pyszności aż od razu zgłodniałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne kolorowe danie, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczego więcej! :) No może tylko kolejnej porcji;-P

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP