piątek, 16 stycznia 2015

TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ




TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ

Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów. Mogę się nim zajadać bez końca. Dziś mam dla Was bardzo nietypową wersję, bo truskawkową z dodatkiem... glassy balsamicznej... To wyjątkowe połączenie sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru pomarańczowego (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:

  • podłużne biszkopty - ladyfingers (około 1,5-2 paczki)
  • 500 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 4-5 łyżek likieru pomarańczowego
  • Glassa Balsamiczna MONINI
  • sok pomarańczowy
  • 1 duży słoik konfitury truskawkowej 
  • około 500-700 g truskawek


WYKONANIE:
Biszkopty maczaj króciutko w soku pomarańczowym i układaj na dnie naczynia lub blachy o wymiarach 28 x 18 cm. 
Na biszkopty wyłóż konfiturę truskawkową i polej ją strużkami glassy balsamicznej.
Na to wyłóż połowę mascarpone ubitego z cukrem pudrem i alkoholem.
Ułóż kolejną warstwę lekko nasączonych biszkoptów, a na to połowę pokrojonych w plasterki truskawek.
Przykryj je ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.
Wyłóż drugą porcję kremu i plasterki truskawek. 
Całość polej strużkami glassy balsamicznej. 
Schłodź deser w lodówce. Gotowe! Smacznego!





Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

12 komentarzy:

  1. Tradycyjnego tiramisu nie lubię ze względu na kawowy posmak, ale tym- w wersji truskawkowej nie pogardziłabym! :) I wiesz co, to ostatnie zdjęcie wymiata!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A było ostatnim, które dodałam i nawet zastanawiałam się czy znajdzie się na nie miejsce:))

      Usuń
  2. Apetycznie, aż się chce zjeść😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Fakt, deser naprawdę cieszy oczy:) A co dopiero podniebienie;P

      Usuń
  4. Piękności po prostu, zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Poczekam na czerwcowe truskawki... Ale zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na pewno te aktualne nawet się nie umywają do czerwcowych... Już się nie mogę ich doczekać:)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP