poniedziałek, 23 marca 2015

TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA




TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA


Piękna i PRZEPYSZNA! Wspaniała, pełna kolorów, wiosenno-świąteczna babka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować  i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje, zachwyca smakiem i delikatnością. Dodaję do niej skórkę i sok z mandarynek, ale śmiało możecie zastąpić je cytryną. To tylko lekko wyczuwalna nuta:) Ogromnie polecam!


SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 2-ch większych mandarynek
  • 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 białko*
  • 150 g cukru pudru
  • kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)


WYKONANIE:
BABKA: 
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
Formę do babki o górnej średnicy 24-25 cm wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą.
W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia.
Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut. 
Następnie dodaj do masy skórkę i sok z mandarynek oraz ostudzone, roztopione masło i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie, przez 30-40 sekund.
Teraz dosyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj masę przez około 1 minutę.
Masę rozłóż szybko, ale delikatnie do 4 miseczek. Do każdej dodaj po odrobinie wybranego barwnika spożywczego i szybciutko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie.
Na dno formy wylej najpierw masę w jednym kolorze, na nią drugą i aż do wyczerpania wszystkich kolorów masy. Nie mieszaj mas, ani nie potrząsaj formą.
Piecz babkę przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij ją piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. 
LUKIER: 
*Wyparzanie: Jajko dokładnie umyj i wsadź do kubeczka z wrząca wodą na 10 sekund. 
Wyjmij i przetrzyj je papierem lub ściereczką nasączoną octem. Oddziel białko od żółtka.
Białko wymieszaj z cukrem pudrem na gęsty lukier, podziel go na 4 części, do każdej dodaj wybrany barwnik.

Ostudzoną babkę udekoruj ozdobnie, lejąc na nią po kolei lukrem paski. Gotowe! Smacznego!









10 komentarzy:

  1. Kolorowa i wiosenna...
    W sam raz na odganianie zimy!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna babka! :) Prawdziwe dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna! Cieszy oko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda taka kolorowa, idealna dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leśny mech z Twojego przepisu jest boski. Więc i babkę zaryzykuję ;-)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się bardzo:) Ręczę, że babka również jest wspaniała:) Daj koniecznie znać czy smakowała! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam tę babkę na święta i ostatnio na deser w niedzielę, a pokolenia prababek pokiwały z uznaniem głowami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No, to dopiero jest komplement - prababki nie mogły się mylić :DDD

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP