czwartek, 30 kwietnia 2015

KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI




KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI

Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso w wyrazistej szynce i do tego pyszny, kremowy, ciągnący się sos pomidorowy z mozzarellą to połączenie doskonałe:) Ważne: użyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne. Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! Polecam

SKŁADNIKI (na 4 osoby):
  • 2 filety z kurczaka lub 4 kawałki z indyka
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej (opcjonalnie szwarcwaldzkiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki do smażenia
  • sól 
  • pieprz
  • 3/4 łyżeczki bazylii
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii 
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżeczka masła

WYKONANIE:
Filety z kurczaka przekrój poziomo na pół (lub użyj indyka) i przełóż do miski.
Dodaj do tego oliwę z oliwek, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj mięso, aby dokładnie obtoczyło się w przyprawach. Zawiń każdy kawałek mięsa w dwa plasterki szynki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ułóż na niej filety. Smaż na jednej stronie 3 minuty, a a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodaj do mięsa pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, posiekaną bazylię i masło. Przemieszaj i podgrzewaj wszystko jeszcze jakieś 5-6 minut. Jeśli sos będzie za kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru.
Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera.
Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego! 





Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku

8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne danie. Ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda jak z najlepszej restauracji i pewnie jeszcze lepiej smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Fakt, smakuje świetnie:) Bardzo polecam..

      Usuń
  3. Obiadek jak marzenie, Wygląda obłędnie i na pewno zrobię, zwłaszcza, że już za chwilę zacznie się u mnie bieganina. Może próba generalna już w niedzielę ;) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Świetny przepis i cudowne danie. Podałam go z kaszą jaglaną. Bardzo nam smakowało i na pewno co jakiś czas zagości na naszym stole ;) Dziękuję Ci ;) Buźka

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę!:)) Ależ się cieszę, że Wam smakowało i na stałe wejdzie do Twojego repertuaru! :)) Ściskam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP