STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ
Stir-fry to metoda gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację.
O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z kaszy z dodatkiem cebulki, czosnku, szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Do tego kruszona feta i natka pietruszki lub kolendry, i pyszny, pożywny posiłek gotowy:)
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
- 2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku)
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
- 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
- 100 g sera feta
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia.
W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę, zrumień krótko. Dorzuć starty na tarce czosnek. Podsmaż 1 minutę.
Dosyp teraz kaszę, wymieszaj i smaż całość około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodaj suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki szynkę, a także kolendrę lub pietruszkę oraz pieprz. Podsmaż całość chwilę.
Dodaj teraz szybko pokruszoną fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego!
Taki obiadek to ja rozumiem:) Zdrowo i ekspresowo! Kasza z takimi dodatkami musi być pyszna. Skuszę się jutro by zrobić ja na obiad:)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek z moją ulubioną kaszą
OdpowiedzUsuńIlonka, narobiłaś mi 'smaka' na kaszę gryczaną, gdyż dawno jej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz nadrobić zaległości:)) Nie ma to jak porcja kaszy gryczanej, nawet podsmażona tylko z cebulką smakuje świetnie:) Za mną też ostatnio "chodziła":D
OdpowiedzUsuń