sobota, 16 maja 2015

RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ)



RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ)

Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. 
Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki czemu nie opada on na dno ciasta  i ma chronić je przed zakalcem:) 
Ciasto pięknie rośnie, nie ma z nim problemów, pamiętajcie tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, to bardzo ważne. 
Jadłam w życiu już wiele razowych wypieków, różnie smakujących, ale to mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D


SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurty naturalnego (gęstego)
  • 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej 2000, ekologicznej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu


SKŁADNIKI NA OWSIANĄ KRUSZONKĘ:
  • 2 pełne łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki brązowego cukru


DODATKOWO:
  • 2 duże łodygi rabarbaru (około 300 g)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 150 g truskawek
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)


WYKONANIE:
Łodygi rabarbaru pokrój na małe kawałeczki, 1- 2 cm. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła lub oleju i podsmaż  rabarbar ze wszystkich stron przez około 3-4 minuty, często mieszając, aby się nie rumienił. 
Tryskawki obierz z szypułek.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno i boki  formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.

W misce utrzyj na jasną i puszystą masę całe jajka z cukrem, przez około 6-7 minut.
Dodaj do tego olej i krótko zmiksuj.
Teraz wlej połowę jogurtu i dodaj połowę mąki, zmiksuj wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, a następnie dodaj drugą część jogurtu i drugą mąki, proszek oraz cynamon. Ponownie utrzyj wszystko mikserem przez 1-1,5 minuty.
Przełóż ciasto do formy. Wyłóż na nie rabarbar i poukładaj truskawki (możesz każdą truskawkę w połowie zanurzyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno).
W misce wymieszaj płatki owsiane z olejem i cukrem i posyp kruszonką owoce na cieście.
Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, dla mnie było wystarczająco słodkie). Gotowe! Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Zmierzę się z tym wypiekiem.Biorę przepis.Lubimy ciasta ze zdrowym wkładem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę, się! Liczę, że ciasto trafi w Pani gusta :)) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, prosty i przede wszystkim zdrowy przepis! :) Nic tylko korzystać :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pięknie wygląda! A ponadto zawiera zdrowe składniki - takie wypieki lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda letnio, wspaniale! aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wspaniałe! Uwielbiam takie ''zdrowsze wersje '' :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ciasta w tej wersji na pewno można zjeść zdecydowanie więcej :D

      Usuń
  7. Świetne ciasto! Wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, czyli da się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę zobaczyć - udało się i naprawdę bardzo smaczne

    http://uelizki.blogspot.com/2015/05/razowe-ciasto-z-rabarbarem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało:) I co najważniejsze - że smakowało!:) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bonjour, mon mari d'origine polonaise, me parle souvent du platzec. Je suis contente de trouver une vraie recette qui vient de Pologne et je vais tenter de le faire pour la fête des Pères, pour lui faire plaisir.
    Merci pour le partage.
    Eve

    OdpowiedzUsuń
  12. Bonjour, mon mari d'origine polonaise, me parle souvent du platzec. Je suis contente de trouver une vraie recette qui vient de Pologne et je vais tenter de le faire pour la fête des Pères, pour lui faire plaisir.
    Merci pour le partage.
    Eve

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Je suis très heureuse que vous avez trouvé la recette sur mon blog qui vous avez intéressée. J'espère que vous allez aimer la tarte. Vous êtes toujours bienvenue sur mon blog. Meilleures salutations pour vous et votre mari :))

      Dzięki uprzejmości przyjaciółki Ani i Patrycji jestem w stanie odpowiedzieć :) Dziękuję :)

      Usuń
  13. W piekarniku ładnie podroslo, niestety po ostygnięciu opadło :(
    Mimo wszystko smaczne i zostało zjedzone. Planuje przeprowadzić jeszcze jedne testy. Pytanie co mogło być przyczyną że ciasto siadło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie powinno opaść... Czy składniki na pewno były w temperaturze pokojowej? To jest bardzo ważne, gdyż zimne dodatki są najczęstszą przyczyną opadania tego typu ciast. Poza tym ważne jest naprzemienne dodawanie jogurtu i mąki oraz miksowanie tylko tyle czasu, ile podałam w przepisie. Proszę przeprowadzić "testy" i koniecznie dać mi znać jak poszło :)) Cieszę się, ze ciasto smakowało :)

      Usuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ponownie, Bardzo proszę jeszcze raz wstawić ostatni komentarz, ponieważ mam ostatnio techniczne problemy z "Ostatnimi komentarzami", które nie wyświetlają się na głównej stronie bloga i w panelu administracyjnym niechcący usunęłam kilka komentarzy, w tym ten,a nie zdążyłam ich doczytać do końca :/// Dziękuję!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP