Kremowy sernik na wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę
- 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 2 żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
- 2 białka
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR:
- 350 g rabarbaru (4 łodygi)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto.
Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą - do zamrażalnika.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki zmiksuj krótko na jednolitą masę - tylko do ich połączenia się.
KARMELIZOWANY RABARBAR:
Rabarbar pokrój na 1,5 - 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie rabarbar i podsmaż go przez 2-3 minuty. Na koniec posyp rabarbar cukrem i dokładnie mieszając , karmelizuj go przez kolejne 1-2 minuty.
Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę serową, oprósz ją delikatnie mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie.
Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru.
Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wsadź na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Gotowe! Smacznego!
Piekny! Serniczek wygląda przepysznie. Muszę go zrobic na dniach:) Dziekuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSernik idealny :)
OdpowiedzUsuń