środa, 20 maja 2015

SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE




SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE

Kremowy sernik na wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :)  Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :)


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę
  • 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej

SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR:
  • 350 g rabarbaru (4 łodygi)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto.
Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą  - do zamrażalnika.

MASA SEROWA:
Wszystkie składniki zmiksuj krótko na jednolitą masę - tylko do ich połączenia się.

KARMELIZOWANY RABARBAR:
Rabarbar pokrój na 1,5 - 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie rabarbar i podsmaż go przez 2-3 minuty. Na koniec posyp rabarbar cukrem i dokładnie mieszając , karmelizuj go przez kolejne 1-2 minuty.

Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę serową, oprósz ją delikatnie mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie.
Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru.
Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wsadź na 3-4  godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Gotowe! Smacznego!








2 komentarze:

  1. Wisienka na Torcie20 maja 2015 16:20

    Piekny! Serniczek wygląda przepysznie. Muszę go zrobic na dniach:) Dziekuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP