JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE)
Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia.
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pyszne, pełne soczystych truskawek, oprószone cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :D
Ciasto idealne do herbatki, mleka, a szczególnie wspaniale smakuje na zielonej trawce podczas pikniku z rodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam!
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
- 500 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka (duże)
- 1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g)
- 700 g mąki pszennej tortowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 600-700 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.
Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj długo, tylko chwilę, by wszystko się wymieszało, a mąka nie napowietrzała się niepotrzebnie.
Masę wlej do formy, ułóż równo przekrojone na pół truskawki (przekrojaną stroną do góry) i piecz ciasto przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Następnie oprósz ciasto cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Wspaniałe i do tego piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję pięknie :)
UsuńJa oczekuję wyniku , jeszcze 15 min i bedziemy smakować :D
OdpowiedzUsuńTo juz drugi przepis z tego blogu pierwszy sernik z borówkami -petarda !!!
W takim razie trzymam mocno kciuki, żeby ciasto smakowało! :)) Ogromnie się cieszę, że sernik z borówkami okazał się takim hitem :)))
UsuńCiasto pyszne jednak pomimo robienia według przepisu wyszedł piękny zakalec ;) Dodam, że składniki tak jak mówiłaś były w temperaturze pokojowej :) Gosia
OdpowiedzUsuńDodam, że piekłam w piekarniku ustawionym na góra/dół nie wiem czy prawidłowo. Gosia
OdpowiedzUsuńJak najbardziej prawidłowo :) A czy mąkę przesiałaś przed dodaniem do reszty składników?
UsuńTak przesiałam jak napisałaś w przepisie. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej :)
UsuńHmm... też nie wiem co zatem poszło nie tak... Nie powinno być zakalca skoro trzymałaś się przepisu... Trzymam kciuki, żeby następnym razem się udało :)
UsuńMi wychodzi zakalec jak produkty są z lodówki,a nie w temperaturze pokojowej, najlepszy był dla mnie jogurt z firmy zott
UsuńCiasto w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie. Twój blog poleciła mi córka i już piekła to ciasto jej udało się znakomicie,mam nadzieję,że moje nie będzie gorsze :) Beata
OdpowiedzUsuńTu jeszcze raz Beata ciasto rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto przypadło zarówno Tobie jak i córce do gustu :)))
Usuńupiekłam to ciasto dla rodziny i wyszło pyszne!!dziękuje za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo się cieszę! :)) Zapraszam częściej do odwiedzin na blogu :)
UsuńJaka ma byc konsynstencja ciasta? Mi wyszlo dosc gęste. Ile idzie szklanek mąki moze zle obliczyłam :(
OdpowiedzUsuńCiasto jest faktycznie dosyć gęste, ale przyjemnie się je miesza, nie ciężko. Ja ważyłam mąkę przed pieczeniem, szklanek powinno być około 5 + około 3 łyżki (jedna szklanka mąki tortowej to 130 g) :)
UsuńCo Jesli ktos nie z nosi Oleju? ile masla lub margaryny aby zastapil. Czy nie ma co..?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam tego ciasta piec na maśle, ale myślę, że tak, można użyć roztopionego i przestudzonego masła w zastępstwie oleju :)
UsuńCzy mogą być mrożone truskawki lub jakieś inne owoce?
OdpowiedzUsuńJeśli mrożone truskawki to proszę je obtoczyć wcześniej w mące pszennej, żeby nie opadły na dno podczas pieczenia. Oczywiście, mogą być inne owoce, polecam np. maliny, jagody, brzoskwinie czy morele... :))
UsuńPyszne �� wyprobowałam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy! Dziękuję :))
Usuńwitam, musi byc maka tortowa czy moze byc tez inna ??
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie tortowa, ponieważ jest delikatniejsza od zwykłej pszennej i ciasto będzie lżejsze :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze :) piękny zapach roznosi się w całym domu ale trzeba czekać :) już czuję, że będzie przepyszne
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto smakowało?? :) Serdeczne pozdrowienia!
UsuńA pieczenie w termobiegu czy grzałki góra i dół?
OdpowiedzUsuń