środa, 10 czerwca 2015

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE)



JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE)

Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia. 
Ciasto jest mięciutkie,  wilgotne, pyszne, pełne soczystych truskawek, oprószone cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :D
Ciasto idealne do herbatki, mleka, a szczególnie wspaniale smakuje na zielonej trawce podczas pikniku z rodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam!


SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka (duże)
  • 1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g)
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600-700 g truskawek

DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.

Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj długo, tylko chwilę, by wszystko się wymieszało, a mąka nie napowietrzała się niepotrzebnie.
Masę wlej do formy, ułóż równo przekrojone na pół truskawki (przekrojaną stroną do góry) i piecz ciasto przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Następnie oprósz ciasto cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!









26 komentarzy:

  1. Wspaniałe i do tego piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja oczekuję wyniku , jeszcze 15 min i bedziemy smakować :D
    To juz drugi przepis z tego blogu pierwszy sernik z borówkami -petarda !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam mocno kciuki, żeby ciasto smakowało! :)) Ogromnie się cieszę, że sernik z borówkami okazał się takim hitem :)))

      Usuń
  3. Ciasto pyszne jednak pomimo robienia według przepisu wyszedł piękny zakalec ;) Dodam, że składniki tak jak mówiłaś były w temperaturze pokojowej :) Gosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodam, że piekłam w piekarniku ustawionym na góra/dół nie wiem czy prawidłowo. Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej prawidłowo :) A czy mąkę przesiałaś przed dodaniem do reszty składników?

      Usuń
    2. Tak przesiałam jak napisałaś w przepisie. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej :)

      Usuń
    3. Hmm... też nie wiem co zatem poszło nie tak... Nie powinno być zakalca skoro trzymałaś się przepisu... Trzymam kciuki, żeby następnym razem się udało :)

      Usuń
  5. Ciasto w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie. Twój blog poleciła mi córka i już piekła to ciasto jej udało się znakomicie,mam nadzieję,że moje nie będzie gorsze :) Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Tu jeszcze raz Beata ciasto rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło zarówno Tobie jak i córce do gustu :)))

      Usuń
  7. upiekłam to ciasto dla rodziny i wyszło pyszne!!dziękuje za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę bardzo się cieszę! :)) Zapraszam częściej do odwiedzin na blogu :)

      Usuń
  8. Jaka ma byc konsynstencja ciasta? Mi wyszlo dosc gęste. Ile idzie szklanek mąki moze zle obliczyłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest faktycznie dosyć gęste, ale przyjemnie się je miesza, nie ciężko. Ja ważyłam mąkę przed pieczeniem, szklanek powinno być około 5 + około 3 łyżki (jedna szklanka mąki tortowej to 130 g) :)

      Usuń
  9. Co Jesli ktos nie z nosi Oleju? ile masla lub margaryny aby zastapil. Czy nie ma co..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tego ciasta piec na maśle, ale myślę, że tak, można użyć roztopionego i przestudzonego masła w zastępstwie oleju :)

      Usuń
  10. Czy mogą być mrożone truskawki lub jakieś inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mrożone truskawki to proszę je obtoczyć wcześniej w mące pszennej, żeby nie opadły na dno podczas pieczenia. Oczywiście, mogą być inne owoce, polecam np. maliny, jagody, brzoskwinie czy morele... :))

      Usuń
  11. Pyszne �� wyprobowałam

    OdpowiedzUsuń
  12. witam, musi byc maka tortowa czy moze byc tez inna ??

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsza będzie tortowa, ponieważ jest delikatniejsza od zwykłej pszennej i ciasto będzie lżejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie się piecze :) piękny zapach roznosi się w całym domu ale trzeba czekać :) już czuję, że będzie przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto smakowało?? :) Serdeczne pozdrowienia!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP