GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza nim - na zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY Z TRUSKAWKAMI:
- 2 szklanki truskawek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
FILETY:
Oliwę wymieszaj z przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony.
SOS:
W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą, masłem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Gdy sos zacznie wrzeć gotuj go jeszcze jakieś 3-4 minuty, aby odrobinkę zgęstniał. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty.
Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami. Podawaj je z sałatą, np. roszponką z kozim serem, fetą lub ricottą. Gotowe! Smacznego!
Wspaniałe letnie danie. Uwielbiam połączenie mięsa ze słodyczą owoców. Do tego kocham sałatki z serem kozim! :)
OdpowiedzUsuń