czwartek, 16 lipca 2015

ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW




ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. 
Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe. 
Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe)
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 średnia cebula 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie)
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • garść liści bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKOWO:
  • 1 litr bulionu warzywnego 

lub (składniki na domowy bulion):
  • 1 litr wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 cm kawałek pora


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.

Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jeszcze na ćwiartki. Przełóż je na blachę lub do naczynia żaroodpornego. 
Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut.
W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika. 
Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy. 
Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier i słodką śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem. 
Podawaj zupę z bagietka, ryżem lub makaronem. Gotowe! Smacznego!







2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP