ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW
Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki.
Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe.
Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe)
- 1 średnia główka czosnku
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie)
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- garść liści bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO:
- 1 litr bulionu warzywnego
lub (składniki na domowy bulion):
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 5 cm kawałek pora
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jeszcze na ćwiartki. Przełóż je na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut.
W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika.
Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy.
Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier i słodką śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem.
Podawaj zupę z bagietka, ryżem lub makaronem. Gotowe! Smacznego!
fantastyczny kolor!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńNo kolor wyrazisty, zachęcający :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie rozwinięte a to tylko o zupie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie nawet zupa może być ciekawa :))))
UsuńBardzo to lubię!
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńPiękna zupka!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie! :)
Usuń