wtorek, 15 września 2015

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ





UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ

Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :)


SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok i skórka otarta z 1-ej cytryny
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 4-5 średnich, słodkich jabłek

DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj je cieniutko olejem. Boków nie wykładaj i nie smaruj niczym.

Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i ponacinaj jabłka w paseczki od góry lekko nożykiem. Następnie jabłka skrop delikatnie odrobiną soku z cytryny.

W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj jajka, po kolei, dokładnie miksując po każdym dodanym jajku.
Teraz przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wlej aromat lub dołóż ziarenka z wanilii, zmiksuj krótko, po czym dodaj sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj całość przez chwilę.
Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund.
Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. 
Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





Przepis mocno zmodyfikowany z tej strony

21 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! :) Dodatek cytryny i prawdziwej wanilii - super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Też uważam, że to wyjatkowo zgrany duet :)

      Usuń
  2. Pamiętam, jak moja babcia robiła podobne ciasto - też kroiła i układała w ten sposób jabłka w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie babcine ciasto musiało wspaniale smakować... :) A tak krojone jabłka pięknie się prezentują, prawda...? Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie... Jak cudowne wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jesienne ciasto, z jabłkami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, bardzo szybko się je przygotowuje, a smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest w tym najlepsze :) Szkoda tylko, że tak szybko znikają ze stołu :)

      Usuń
  7. Jestem zachwycona wyglądem, po prostu piękne ;).

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP