UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ
Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :)
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok i skórka otarta z 1-ej cytryny
- 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 4-5 średnich, słodkich jabłek
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj je cieniutko olejem. Boków nie wykładaj i nie smaruj niczym.
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i ponacinaj jabłka w paseczki od góry lekko nożykiem. Następnie jabłka skrop delikatnie odrobiną soku z cytryny.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj jajka, po kolei, dokładnie miksując po każdym dodanym jajku.
Teraz przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wlej aromat lub dołóż ziarenka z wanilii, zmiksuj krótko, po czym dodaj sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj całość przez chwilę.
Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund.
Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.
Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Przepis mocno zmodyfikowany z tej strony
Cudownie wygląda! :) Dodatek cytryny i prawdziwej wanilii - super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) Też uważam, że to wyjatkowo zgrany duet :)
UsuńPamiętam, jak moja babcia robiła podobne ciasto - też kroiła i układała w ten sposób jabłka w cieście :)
OdpowiedzUsuńTakie babcine ciasto musiało wspaniale smakować... :) A tak krojone jabłka pięknie się prezentują, prawda...? Pozdrawiam serdecznie!
UsuńFantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :))
UsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń:))) To dobrze, że spełnia swoje zadanie :)
UsuńPięknie wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, równie pięknie :)
UsuńWygląda bajecznie... Jak cudowne wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję, miło mi to "słyszeć"...
UsuńPyszne jesienne ciasto, z jabłkami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, z jabłkami to po prostu ideał :)
UsuńUwielbiam takie ciasta, bardzo szybko się je przygotowuje, a smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI to jest w tym najlepsze :) Szkoda tylko, że tak szybko znikają ze stołu :)
UsuńJabłecznik wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam!
UsuńJestem zachwycona wyglądem, po prostu piękne ;).
OdpowiedzUsuń:))))) Miód na me serce... :)
UsuńSUPER
OdpowiedzUsuń