wtorek, 26 kwietnia 2016

BABKA CYTRYNOWA (SZYBKA I PROSTA)




Typowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :) 
Chciałam, żeby ciasto miało ładny żółte kolor, dlatego część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą. Jeśli dodacie też świeże jajka prosto od kury, kolor będzie jeszcze piękniejszy :)
Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy  obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :D


SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (rozm. L)
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn


DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.
Keksówkę o wymiarach (górna krawędź) 11 x 26 cm włóż folią aluminiową i wysmaruj cienko olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj , zmiksuj, dosyp obie mąki i proszek do pieczenia, masło pokrojone w drobniutką kosteczkę wlej jogurt, sok z cytryny i dorzuć skórkę. Zmiksuj całość na gładką masę przez około 1 minutę
Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-65 minutaż drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! 







2 komentarze:

  1. w jakiej pięknej, wiosennej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Ta babka aż się prosi o takie wiosenne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP