Wyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie!
Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać!
SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób):
- 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.)
- 5- 6 średnich ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 0,5 niewielkiej cukinii
- 4-5 ząbków czosnku w łupinkach
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego).
Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź mięso około 1-2 godziny w lodówce (jeśli bardzo się spieszysz - pomiń ten krok).
Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę w grubsze paski, cebulę w ósemki, czosnek lekko zmiażdż nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj.
Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego!
OdpowiedzUsuńKurczak prezentuje się bosko :-)
Dziękuję pięknie :)
OdpowiedzUsuń