sobota, 23 kwietnia 2016

AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI



Wyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie! 
Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać!


SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób):

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.)
  • 5- 6 średnich ziemniaków 
  • 2 czerwone cebule
  • 0,5 niewielkiej cukinii
  • 4-5 ząbków czosnku w łupinkach
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego).
Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź mięso około 1-2 godziny w lodówce (jeśli bardzo się spieszysz - pomiń ten krok).
Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę w grubsze paski, cebulę w ósemki, czosnek lekko zmiażdż nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj.
Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP