piątek, 15 kwietnia 2016

MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE



Na weekend polecam Wam genialne danie z makronem i kurczakiem, które miałam przyjemność po raz pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy.
Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo dziękuję Kasi, która również poleciła mi do niego użycie makaronu świeżego "orecchiette" (do kupienia w tesco, z lodówki), w którym się zakochałam (koszt około 7-8 zł za 500 g). Wystarczy zalać go wrzątkiem, odczekać 6 minut i makaron gotowy :) Oczywiście nie jest on konieczny, by potrawa smakowała rewelacyjnie :) Jeśli wolicie, wybierzcie swój ulubiony makaron w dowolnym kształcie :)
W liście składników jest trochę przypraw, także nie zrażajcie się, ze jest ona długa :D Danie robi się błyskawicznie, łatwiej się nie da :D Polecam!


SKŁADNIKI (na 4-6 osób - duży garnek):
  • 500 g makaronu (najlepiej świeżego, polecam z Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości)
  • 700 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 -300 g wędzonego boczku
  • garść ciemnych czarnych oliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach)
  • kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%)
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • listki bazylii

WYKONANIE:

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw makaron w garnku.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zrumień na niej pokrojony w słupki boczek. Przełóż go do osobnej miseczki. Na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, na koniec dodaj starty na drobnej tarce czosnek i podsmaż krótko. Przełóż cebulę do boczku.
Filety z kurczaka umyj, osusz i obierz z błonek. Dodaj majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni po cebuli rozgrzej 3 łyzki oliwy i usmaż na niej kurczaka ze wszystkich stron, aby był soczysty w środku. pod koniec smażenia dodaj pokrojone w grubsze plasterki oliwki i całą żurawinę, podsmaż wszystko 1-2 minuty
Do garnka z makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP