piątek, 1 kwietnia 2016

SAŁATKA WIOSENNA



Za oknem wiosna powoli budzi się do życia, więc dziś i na talerzu u mnie wiosennie :) Lekka, świeża i pyszna wiosenna sałatka, którą pierwszy raz miałam okazję kosztować lata świetlne temu u mojej Teściowej. Od lat robię ją również sama, oczywiście co nieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o kiełki brokuła i koperek w sosie:) 
Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako przegryzka w ciągu dnia albo na obiad w pracy. Bardzo Wam polecam :)


SKŁADNIKI:
  • 1/2 małej lub 1/3 dużej główki sałaty lodowej
  • 120 g sera żółtego w kostce (np. gouda, edamski)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mały świeży ogórek (okolo 150 g)
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 6 rzodkiewek
  • pół opakowania kiełków brokuła (25 g)
  • pół pęczka szczypiorku 


SKŁADNIKI NA SOS:
  • 180-200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (w wersji light można pominąć)
  • 1/3 pęczka koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Umytą i osuszoną sałatę lodową poszatkuj w kwadraty, dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzony z zalewy groszek, posiekane w plasterki rzodkiewki, jajka i ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany szczypiorek i kiełki w całości. 
Jogurt wymieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem (do smaku). Gotowym sosem polej sałatkę. Dokładnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP