środa, 7 grudnia 2016

TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM



Pyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem....  To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. 
Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. 
Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą, po czym krótko zmiksować całość. Poszczególne placki na tort piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie placki upiec po kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu.
Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone plasterki pomarańczy, laseczki cynamonu czy piękne szyszki, aż się prosiły, żeby właśnie nimi ozdobić mój świąteczny, aromatyczny tort :) 
Tego tortu nie powinno zabraknąć na Waszym stole :)


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,75 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka (rozm. L)
  • 0,5 szklanki miodu (użyłam lipowego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 750 kremowego serka w wiaderku (polecam "Delfiko")
  • 1 kostka miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z jednej większej pomarańczy

DODATKOWO:
  • 0,5 puszki kajmaku (255 g)
  • 3 łyżki mleka
  • do dekoracji według uznania: plasterki suszonych pomarańczy, szyszki, kandyzowane wiśnie, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, gałązki rozmarynu, cukier puder (imitacja śniegu)


WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno 3-ch tortownic o wymiarach 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać.

W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj jeszcze wszystko na gładko. 
Następnie dodaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu. Zmniejsz lekko obroty miksera i dodaj miód, ekstrakt z wanilii oraz jogurt. Zmiksuj całość krótko, lecz dokładnie.
Teraz dosyp suche składniki i ponownie zmiksuj masę tylko do połączenia się wszystkich składników.
Przelej masę po równo do 3-ch tortownic (najlepiej wcześniej umieścić masę w większym naczyniu/dzbanku z miarką).
Piecz placki wszystkie naraz lub pojedynczo przez około 25-30 minut (ja piekłam około 28 minut) do tzw. suchego patyczka. Upieczone placki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

KREM:
W misce utrzyj masło na puszysty, jasny krem. Następnie dodawaj w kilku partiach serek i miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec dołóż ziarenka z laski wanilii oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj.

KAJMAK:
W garnuszku z grubym dnem podgrzej kajmak wraz z mlekiem, dokładnie mieszając całość. 

SKŁADANIE:
Na paterze ułóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 kremu. Przykryj kolejnym plackiem i posmaruj kolejna 1/3 kremu. Na górę połóż trzeci placek i posmaruj wierzch oraz boki tortu pozostałym kremem. 
Na krem natomiast wylej kajmak, zaczynając od boków, tak aby utworzyć dekoracyjne stróżki, a następnie posmaruj górę tortu.
Tort udekoruj według uznania. Schłodź go w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Gotowe! Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle imponująco 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze byc uzyte mascarpone do kremu? i do kremu nie dodajemy zadnego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dodać do serka mascarpone :) I oczywiście cukier jest, juz poprawiam, około 5 pełnych łyżek cukru pudru lub odrobine wiecej do smaku :)

      Usuń
  3. oj, nie zdążyłam przeczytać odpowiedzi moj tort juz jest w lodowce a krem bez cukru:( mam nadzieje ze cukier w ciescie i kajmak wystarcza i nie bedzie brakowac tego cukru w kremie

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP