Banalna w wykonaniu, a zarazem niezwykle efektowna, jadalna ozdoba świątecznego stołu... Wieniec Caprese, na wzór słynnej sałatki, zrobicie dosłownie w 5 - 10 minut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :)
Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia! :)
Do Waszego świątecznego wieńca możecie też użyć innych kolorowych pomidorków, np. pomarańczowych czy żółtych. Wszystko zależy tylko od Waszej inwencji, a efekt może być za każdym razem inny :)
SKŁADNIKI:
- około 300 g pomidorków koktajlowych
- około 150 g mozzarelli w kuleczkach
- ziarenka z 1 granatu
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek (użyłam aromatyzowanej chili)
- sól i świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Na ozdobnym talerzu rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na dwa sposoby: na pół oraz w plasterki. Między nie ułóż kuleczki mozzarelli i ziarenka z granatu. Udekoruj całość bazylią, skrop delikatnie oliwą, posól i popieprz (przyprawy najlepiej użyć przed podaniem sałatki). W środek wieńca wlej na talerz jeszcze troszkę oliwy. Gotowe! Smacznego!
Ale super wygląda) ))
OdpowiedzUsuńMegii, dziękuję ślicznie :)
Usuń