poniedziałek, 14 sierpnia 2017

CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA)



Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍
Cytrynowy Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką w kuchni..." Bardzo polecam, nie tylko na upały! 😊


SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietany kremówki (bardzo dobrze schłodzonej)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kg serka śmietankowego z wiaderka (polecam "Delfiko") - zimnego

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ:
  • 2 łyżki masła
  • 3 lyżki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

DODATKOWO:
  • 20 dag herbatników (typu Petitki)


WYKONANIE:
Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki.

MASA CYTRYNOWA:
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
(Aby było zdecydowanie szybciej rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszam rózgą kuchenną, by nie było grudek i dolewam pozostałe 400 ml zimnej wody).
Kremówkę ubij na sztywno. Wciąż miksując dodaj cukier puder oraz serek (dokładaj go po trochu). Zmiksuj wszystko dokładnie.
Na koniec wlej po trochu zimną galaretkę i zmiksuj masę na niższych obrotach, aż w wszystko dobrze się połączy.
Masę wylej bardzo ostrożnie na ułożone herbatniki: najlepiej zrobić to chochelką do zupy, jedna po drugiej, aby herbatniki się nie podniosły. Wstaw ciasto do lekkiego stężenia do lodówki.

KOKOSOWA KRUSZONKA:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp wiórki kokosowe i podpraż je na złocisty kolor (uważaj, by ich nie przypalić!). 
Ostudzoną kruszoną posyp tężejące ciasto. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc. Gotowe! Smacznego!

1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP