niedziela, 3 grudnia 2017

NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM


Pierogi to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Każdy je zna, i chyba każdy lubi 💕 Tym razem jednak przygotowałam je w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie, a wszystko po to, by sprostać wyzwaniu kulinarnemu w konkursie z Olejem Wielkopolskim i zaskoczyć Was czymś, czego jeszcze nie było! 😄 Przyświecało mi hasło #OlejKonwenanse i... tak też zrobiłam!!! 😛
Moje pierogi mają wyjątkowy kolor - to zasługa w 100% naturalnych dodatków, nie ma tu ani grama sztucznych barwników, sama natura! Kolor niebieski uzyskałam dzięki kwiatom klitorii ternateńskiej - pięknej rośliny używanej w kuchni azjatyckiej do barwienia potraw,  deserów i napojów. Roślina ta oprócz właściwości barwiących ma również działanie wspomagające pracę układu nerwowego oraz wspaniale wpływa na kondycję skóry, włosów i oczu, dzięki dużej zawartości antocyjanów. Kolor zielony to efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki.
Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! 
To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 ml rzepakowego Oleju Wilkopolskiego
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki suszonych kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody)
  • 2 garści rukoli
  • 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania)
  • 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka
  • 1,5 łyżeczki maku


FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW:

  • 120 g krewetek koktajlowych
  • 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sol i pieprz do smaku 

FARSZ DO ZIELONYCH PIEROGOW:

  • 1 ugotowany burak
  • 100 g koziego serka miękkiego
  • sól i pieprz do smaku

FARSZ DO ŻÓŁTYCH PIEROGÓW:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki zblendowanych i zaparzonych wcześniej kwiatów klitorii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

FARSZ DO CZARNYCH PIEROGÓW:

  • 150 g ricotty
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • sól i pieprz do smaku


FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW:

  • 2 garści rukoli
  • 150 g fety
  • pieprz do smaku

FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM:

  • 125 pieczarek
  • 0,5 małej cebuli
  • 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • atrament z kałamarnicy (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
CIASTO:
Do misy miksera lub na stolnicę wsyp make, zrób wgłębienie, dosyp sól, wlej olej i gorąca (nie wrząca) wodę. Zmiksuj wszystko hakiem lub zagnieć ręcznie (uważaj, żeby się nie poparzyć) elastyczne ciasto. Uformuj wałek i podziel go na 6 części
Do jednej części dodaj zaparzoną wodę po kwiatach (kwiaty odłóż na bok). Dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto.
Do drugiej części dodaj zblendowaną rukolę. Dosyp odpowiednio mąki, aby ciasto było elastyczne.
Do trzeciej części dodaj kurkumę i zagnieć elastyczne ciasto.
Do czwartej dodaj atrament z kałamarnicy i odpowiednio dosyp mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto.
Do piątej części dodaj zblendowanego buraka i dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto.
Do szóstej części dosyp mak i zagnieść elastyczne ciasto.

Gotowe kolorowe ciasta rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka. Następnie na każde kółko odpowiednio połóż po łyżeczce farszu i ulep pierogi. Gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.

FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, a następnie krewetki (po 1 minucie z obu stron). W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i rozmaryn, wymieszaj. Krewetki drobniutko posiekaj i dodaj do puree z dyni, zamieszaj.

FARSZ DO ZIELONYCH PIEROGÓW:
Ugotowanego buraka zblenduj i rozgnieć z kozim serkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.

FARSZ DO ŻÓŁTYCH PIEROGÓW:
Zaparzone kwiaty klitorii odciśnij z nadmiaru wody, zblenduj, a następnie ponownie zmiksuj z mozzarellą, czosnkiem, solą i pieprzem.

FARSZ DO CZARNYCH PIEROGÓW:
Ricottę i mozzarellę zmiksuj z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sezam i wymieszaj wszystko dokładnie.

FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW:
Zblenduj mozzarellę, a następnie wymieszaj lub zmiksuj ją krótko z fetą i pieprzem do smaku.

FARSZ DO PIEROGÓW BIAŁYCH Z MAKIEM:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobniutko posiekane pieczarki. W trakcie smażenia dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz. Zblenduj mozzarellę z pieczarkami, cebulą, atramentem z kałamarnicy, solą i pieprzem- lekko, aby pozostały kawałeczki pieczarek.




#OlejKonwenase   #OlejWielkopolski


9 komentarzy:

  1. wyglądają genialnie :) powodzenia w konkursie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one cudownie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, piękne! Super, że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amarena, ślicznie Ci dziękuję! Oj trochę mnie tu nie było, ale najpierw miesięczna delegacja, a potem choroba i same życiowe zawirowania :D Mam nadzieję, że teraz będzie już spokojniej :) Pozdrawiam Cie serdecznie!

      Usuń
  4. Ilonko gratulacje za zdobycie nagrody i życzenia Wesołych Świąt dla całej rodziny. Agnieszka i Adam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochani, dziękuję Wam pięknie! Również życzę Wam i całej Rodzinie cudownych i spokojnych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Te pierogi będą moim HITEM na tegorocznej Wigilii. Wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP