piątek, 29 września 2017

TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ


Dziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo innym puszystym serkiem 🍚
Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku rukoli zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty
  • 5 - 6 dojrzałych fig
  • 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • miód lub glassa balsamiczna do polania

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Ciasto francuskie wyłóż na papierze do pieczenia na blasze z wyposażenia piekarnika. Ponakłuwaj je widelcem i środek ciasta obciąż mniejszym naczyniem. Piecz je około 10 - 12 minut do zezłocenia się brzegów ciasta. Następnie zdejmij naczynie i dopiecz jeszcze przez 4 minuty środek ciasta.
Upieczony spód posmaruj dżemem lub ricottą, ułóż na to plasterki fig, posyp całość pokruszonym serem pleśniowym i orzechami. Zapiecz tartę przez 4 - 5 minut do rozpuszczenia się sera.
Upieczoną tartę posyp rukolą i skrop miodem lub glassą balsamiczną. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

  1. Naprawdę nie ma nic lepszego niż dobra tarta, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Celina, dziękuję Ci bardzo 😙 Zgadzam się, dobra tarta to jest to co tygryski lubią najbardziej 🤗

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP