Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku rukoli zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty
- 5 - 6 dojrzałych fig
- 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
- garść rukoli
- miód lub glassa balsamiczna do polania
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Ciasto francuskie wyłóż na papierze do pieczenia na blasze z wyposażenia piekarnika. Ponakłuwaj je widelcem i środek ciasta obciąż mniejszym naczyniem. Piecz je około 10 - 12 minut do zezłocenia się brzegów ciasta. Następnie zdejmij naczynie i dopiecz jeszcze przez 4 minuty środek ciasta.
Upieczony spód posmaruj dżemem lub ricottą, ułóż na to plasterki fig, posyp całość pokruszonym serem pleśniowym i orzechami. Zapiecz tartę przez 4 - 5 minut do rozpuszczenia się sera.
Upieczoną tartę posyp rukolą i skrop miodem lub glassą balsamiczną. Gotowe! Smacznego!
Naprawdę nie ma nic lepszego niż dobra tarta, super przepis :)
OdpowiedzUsuńCelina, dziękuję Ci bardzo 😙 Zgadzam się, dobra tarta to jest to co tygryski lubią najbardziej 🤗
OdpowiedzUsuń