poniedziałek, 26 lutego 2018

KASZA KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ I CUKINIĄ


Ekspresowy i przepyszny obiad - kasza kuskus z aromatyczną polędwiczką, cukinią oraz cebulą, z dodatkiem czosnku i oleju z papryczką chili. Danie przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem, a dodatek oleju aromatyzowanego chili dodatkowo nadaje fajnego, pikantnego posmaku. Jeśli nie macie takiego oleju w domu to spokojnie możecie do zwykłego oleju dodać płatki chili, pieprz cayenne albo ostrą mieloną paprykę. 
Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15 minut, także jest to świetne rozwiązanie kiedy nie macie ochoty stać przy garnkach zbyt długo 😋

SKŁADNIKI:

  • 250 g kaszy kuskus
  • 0,5 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oleju z dodatkiem chili
  • 4 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 większe szalotki lub 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sol i świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia. Po około 5 minutach posól kaszę do smaku oraz dodaj 0,5 łyżeczki masła.

Na patelni rozgrzej olej z chili oraz 2 łyżki zwykłego oleju i zeszklij na nim przez chwilę cebulę pokrojoną w kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie każda połówkę jeszcze na pół i pokrój na kawałki.
Dodaj ją do cebuli i smaż do miękkości (uważając by cukinia pozostała sprężysta i chrupiąca). Posól i popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki.
Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju.
Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się z jednej strony (zajmie to około 1 minutę), następnie dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj wszystko i smaż jeszcze mięso około 3 minut, aż będzie usmażone i soczyste. Do gotowego mięsa dodaj cukinię z cebulą, dosyp kaszę kuskus i przesmaż wszytko jeszcze około 30 sekund. Gotowe! Smacznego!


4 komentarze:

  1. pyszny, lekki i wartośćiowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oto przykład jak można się dobrze najeść nie powodując przy uczucia ciężkości. Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP