Klasyka sama w sobie - idealnie miękkie, pysznie serowe, jak u Mamy.... klasyczne leniwe dla małych i dużych! 😋 U mnie w domu mówimy na nie kluski twarogowe i robię je bardzo często, bo Mąż i Dzieci za nimi wprost przepadają. Smakują doskonale z roztopionym masłem z bułką tartą oraz cukrem, czasem podaję je również z gęstą, kwaśną śmietaną i owocami.
Przygotowanie leniwych jest idealne dla... leniwych! 😂 10 - 15 minut roboty i wyżerka dla całej rodziny gotowa!
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu (w kostce lub bardzo gęstego z wiaderka - polecam "Delfiko")
- 1 jajko (rozmiar L)
- 3/4 szklanki mąki (plus około 0,25 szklanki do podsypania)
- 1/3 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- roztopione masło z bułką tartą do polania lub śmietana i owoce
- cukier
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki).
Do miski przełóż twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem lub, jeśli chcesz, zmiel w maszynce), jajko, mąkę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale krotko na gładką masę. Im krócej mieszasz ciasto, tym lepiej.
Ciasto podziel na 3 - 4 części i z roluj z każdego kawałka wałek, następnie rozpłaszcz go lekko nożem i pokrój ukośnie kluski. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj około 1 minutę od wypłynięcia. Odcedź. Gotowe! Smacznego!
Prosto, smacznie, domowo. Dzieciaki uwielbiają leniwe z Pani przepisu.
OdpowiedzUsuń