poniedziałek, 25 czerwca 2018

BROWNIE Z CZEREŚNIAMI I CHILI


Brownie nikomu reklamować nie muszę, ale połączenie CZEKOLADY + CZEREŚNI + CHILI chyba nie każdy zna 🙈 Naszła mnie ochota na mocno czekoladowe brownie - najczęściej robię  sernikobrownie z malinami (KLIK - ukochane mojego Synka), brownie tradycyjne lub z truskawkami, ale tym razem wybór padł na czereśnie 🍒 Postanowiłam smak słodkiej czekolady i soczystych czereśni podkręcić chili, ponieważ osobiście uwielbiam takie słodkości z pikantną nutą, którą czuć w tle na końcu języka. I tak też było w tym przypadku - brownie było przepyszne! Następnym razem dodam 1 łyżeczkę chili więcej, aby było jeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕


SKŁADNIKI:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g maki pszennej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki płatków chili (można dac nawet do 3 łyżeczek)
  • 400 g wydrylowanych czereśni (świeżych. mrożonych lub z kompotu) *

* genialny sposób na wydrylowanie czereśni to położyć po kolei czereśnię na szczycie butelki i szeroką słomką przecisnąć pestkę do wnętrza  butelki. Można też czereśnie trzymać po prostu w dłoni 😊

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej, wymieszaj rózgą kuchenną i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Następnie dosyp cukier i wymieszaj rózgą, i wbij rozmącone wcześniej w osobnej miseczce jajka, dolej ekstrakt i ponownie zamieszaj krótko, ale dokładnie. 
Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 35 - 40 minut, tak aby środek pozostał wilgotny po wbiciu w niego patyczka.
Gotowe ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP