SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 garści rukoli
- 4 figi
- 6 - 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 70 g sera pleśniowego
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy (użyłam dijon)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
SAŁATKA:
Na talerz wyłóż rukolę, a na niej poukładaj pokrojone w ćwiartki figi, plasterki szynki zawinięte w różyczki, ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Wierzch posyp orzechami włoskimi.
DRESSING;
W szklance wymieszaj miód i musztardę oraz sok z cytryny, następnie wlej oliwę lub olej - cały czas mieszając. Dosyp sól i pieprz do smaku. Dressingiem polej sałatkę. Gotowe! Smacznego!
Bardzo ekskluzywna - super na kolację.
OdpowiedzUsuńGrzegorz, to prawda, sałatka jest bardzo elegancka i pyszna :) Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń