Leczo u mnie w domu gości na stole bardzo często, wszyscy je uwielbiamy, praktycznie zawsze znajdę na nie potrzebne składniki, a jak nie, to jedne warzywa zastąpię drugimi, mięso parówkami, albo zrobię w wersji wegetariańskiej, czasem dodam tofu, zaś z mięsem mielonym nigdy wcześniej leczo nie robiłam. To powstało z potrzeby opróżnienia pękającej w szwach lodówki i tak też w pół godzinki uraczyłam Domowników pachnącym, gorącym, leczo z mięsa mielonego i świeżych warzyw: cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i pieczarek 😋💕 Wszystko w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami. Ja zjadłam leczo z ziemniakami, mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu wedle zachcianki! 😉
SKŁADNIKI:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki)
- 8 średnich pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki)
- 1 średnia cukinia
- 1,5 szklanki wody lub bulionu
- 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż całość 30 sekund.
Dodaj mięso mielone, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, posól i popieprz. Smaż mięso przez 4-5 minut. Teraz dodaj pokrojone w kawałki pieczarki, wymieszaj i ponownie smaż 3-4 minuty. Dorzuć paprykę pokrojoną w większą kostkę, smaż całość 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dołóż cukinię ze skórką (pokrojoną w grubszą kostkę) i pomidory (sparzone uprzednio, bez skórki) i również pokrojone w kostkę. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, pozostałą łyżeczkę słodkiej papryki, ostrą paprykę, cukier, masło, wodę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj leczo porządnie i duś całość przez kolejne 7-10 minut, aż smaki się połączą.
Leczo możesz podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Gotowe! Smacznego!
Wow, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń