środa, 28 listopada 2018

DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY Z IMBIREM I MIODEM


O tej porze roku nie ma nic przyjemniejszego niż zaszyć się popołudniu pod ciepłym kocem z kubkiem herbaty, książką i czymś pysznym do jedzenia...🍁☔❄ A jeśli to "coś" jest do tego zdrowe i rozgrzewające to myślę, że warto ukraść dla siebie w ciągu dnia taką chwilę... 😍🤗 
Poniżej podaję Wam przepis na błyskawiczny, zdrowy deser... kisiel pomarańczowy z dodatkiem imbiru i miodu 🍊🍯 To (obok truskawkowego) mój ulubiony kisiel, który jesienno - zimową porą rozgrzewa, no i smakuje przepysznie... 😋 Aby nie tracić cennych wartości imbiru i miodu podczas gotowania, imbir dodaję dopiero wraz z rozpuszczoną w wodzie skrobią ziemniaczaną w momencie dolewania jej do gotującego się soku, miodem natomiast dosładzam całość, gdy kisiel jest już ugotowany.
Kisiel smakuje wspaniale i pachnie naprawdę cudownie, tak świątecznie...🌲☃ Jest ekspresowy do zrobienia, a z przepisem poradzi sobie nawet dziecko 😙


SKŁADNIKI  (na 2 porcje):
  • 450 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego lub dobrej jakości z butelki/kartonika)
  • 125 ml wody
  • 2 pełne łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki startego korzebia imbiru (+/- według uznania)
  • 2 łyżki miodu (+/- według uznania)

WYKONANIE:
W garnku zagotuj sok pomarańczowy. 
Wodę osobno wymieszaj w szklance ze skrobią ziemniaczaną i startym imbirem. Gdy sok zacznie wrzeć wlej do niego wodę ze skrobią i mieszając, gotuj aż kisiel zgęstnieje. Na koniec dodaj miód do smaku i wymieszaj. Kisiel rozlej do miseczek lub pucharków. Gotowe! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP