wtorek, 20 listopada 2018

NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE


 To danie to jest absolutny hit! 👌 Naleśniki meksykańskie, czyli idealnie usmażone naleśniki nadziewane farszem z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki, kukurydzy i fasoli, z cebulą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. To po prostu musi smakować wyśmienicie... 😋 Danie jest bardzo syte i 8 nadzianych naleśników wystarczy, aby nakarmić 4 osobową rodzinę. Dzieciom tak naprawdę wystarczy po jednym naleśniku 😊
Koniecznie usmażcie do tego naleśniki z mojego przepisu, do którego link podaje niżej. Są idealne -  pyszne, cieniutkie i sprężyste. 
Jeśli tak jak ja uwielbiacie kuchnię meksykańską ta potrawa zdecydowanie przypadnie Wam do gustu
P.s. I nie zrażajcie się długa lista składników - jest tam po prostu dużo przypraw, reszta to proste, łatwo dostępne produkty.
P.s.2 A jak Wam jeszcze mało będzie meksykańskiej kuchni, koniecznie sięgnijcie po mój stary przepis na najlepszą zupę meksykańską (TUTAJ) 😉

SKŁADNIKI (na 8-10 porcji)

  • 8 - 10 naleśników z TEGO przepisu (bez dodatku cukru!)

SKŁADNIKI NA FARSZ: 

  • 3 łyżki oleju 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka (czerwona lub żółta ) 
  • 500 g mięsa mielonego  (np. z szynki albo  z łopatki) 
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką) 
  • 3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • sól i pieprz do smaku 

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 

  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1/3 łyżeczki płatków chili 
  • 1/2 - 1/3 łyżeczki cukru 
  • 3/4 łyżeczki masła 
  • sól i pieprz do smaku 

DODATKOWO: 

  • 300 g sera żółtego 
  • kilka łyżeczek siekanej kolendry lub bazylii (opcjonalnie natki pietruszki ) 


WYKONANIE: 
Usmaż naleśniki. 

FARSZ: 
W głębokiej patelni rozgrzej olej o zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Posól i popieprz warzywa odrobinę. 
Mięso mielone wymieszaj z łyżeczkami 2 łyżeczkami słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki bazylii, 3/4 łyżeczki oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodaj je do warzyw na patelni i smaż całość jakieś 5 - 7 minut (łopatką rozdrobnij porządnie mięso).  
Teraz dodaj przecier pomidorowy i przesmaż ponownie farsz przez 2 - 3 minuty. Dolej bulion, dosyp cukier, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy fasolę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś farsz przez 5 minut. 

SOS POMIDOROWY: 
W małym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory oraz wodę, dodaj przyprawy, cukier i masło, sól oraz pieprz do smaku. Gotuj sos przez 4-5 minut. 

Zetrzyj ser na tarce. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C
Farsz podziel na 8 -10 porcji. Na każdego naleśnika nałóż po porcji farszu, posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż je na talerzu i posyp siekną kolendrą albo bazylią  (lub pietruszką). Gotowe! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP