Koniecznie usmażcie do tego naleśniki z mojego przepisu, do którego link podaje niżej. Są idealne - pyszne, cieniutkie i sprężyste.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie kuchnię meksykańską ta potrawa zdecydowanie przypadnie Wam do gustu ❤
P.s. I nie zrażajcie się długa lista składników - jest tam po prostu dużo przypraw, reszta to proste, łatwo dostępne produkty.
P.s.2 A jak Wam jeszcze mało będzie meksykańskiej kuchni, koniecznie sięgnijcie po mój stary przepis na najlepszą zupę meksykańską (TUTAJ) 😉
SKŁADNIKI (na 8-10 porcji)
- 8 - 10 naleśników z TEGO przepisu (bez dodatku cukru!)
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka (czerwona lub żółta )
- 500 g mięsa mielonego (np. z szynki albo z łopatki)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką)
- 3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 - 1/3 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 300 g sera żółtego
- kilka łyżeczek siekanej kolendry lub bazylii (opcjonalnie natki pietruszki )
WYKONANIE:
Usmaż naleśniki.
FARSZ:
W głębokiej patelni rozgrzej olej o zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Posól i popieprz warzywa odrobinę.
Mięso mielone wymieszaj z łyżeczkami 2 łyżeczkami słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki bazylii, 3/4 łyżeczki oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodaj je do warzyw na patelni i smaż całość jakieś 5 - 7 minut (łopatką rozdrobnij porządnie mięso).
Teraz dodaj przecier pomidorowy i przesmaż ponownie farsz przez 2 - 3 minuty. Dolej bulion, dosyp cukier, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy fasolę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś farsz przez 5 minut.
SOS POMIDOROWY:
W małym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory oraz wodę, dodaj przyprawy, cukier i masło, sól oraz pieprz do smaku. Gotuj sos przez 4-5 minut.
Zetrzyj ser na tarce.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Farsz podziel na 8 -10 porcji. Na każdego naleśnika nałóż po porcji farszu, posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż je na talerzu i posyp siekną kolendrą albo bazylią (lub pietruszką). Gotowe! Smacznego!
To dopiero "niebo w gębie" nie tylko meksykańskiej :P
OdpowiedzUsuńHahahhaha, oojjj tak, w każdej innej smakuje tak samo rewelacyjnie :DDDD
Usuńbez dodatku cukru a tam 1/2 cukru, tadam magia ;)
OdpowiedzUsuńProszę czytać uważnie przepis: naleśniki należy usmażyć BEZ DODATKU CUKRU - co jest chyba oczywiste w wytrawnej wersji dania! Do farszu i sosu pomidorowego zaś dodaje się po 1/2 łyżeczki cukru dla wzbogacenia smaku - ot, cała magia...
Usuń