piątek, 23 listopada 2018

ZUPA CZOSNKOWA (ZDROWA, SZYBKA I TANIA)


Prosta, tania i doskonała w smaku zupa czosnkowa, którą przygotujecie w oka mgnieniu 👌 Idealna na chłodne dni, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna za sprawą sporej ilości czosnku i dodatkowi gałki muszkatołowej. Idealnie pasują do niej chrupiące czosnkowe grzanki oraz, jeśli macie ochotę, odrobina słodkiej śmietanki. Zupa na pewno przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom 😋

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju)
  • 1 cebula
  • 15 ząbków czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

DODATKOWO NA GRZANKI:
bagietka lub bułka pokrojona w drobną kostkę
masło 1 ząbek czosnku
sól do smaku


WYKONANIE:
ZUPA:
W garnku rozgrzej masło i podsmaż lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut. 
Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem.
Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj z grzankami. Gotowe! Smacznego!

GRZANKI:
Bagietkę lub bułkę pokrój na kromki. Każdą posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli, a następnie pokrój w kostkę. Smaż grzanki na rozgrzanej patelni do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP