wtorek, 4 grudnia 2018

MUFFINKI Z GRANATEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Puszyste i mięciutkie muffinki polane białą czekoladą i posypane soczystymi ziarenkami granatu to moja propozycja na świąteczny deser, który zachwyci każdego domownika... 👌😍 Do ciasta na muffinki również dodałam odrobinę granatu, aby orzeźwić co nieco słodki smak. Muffinki prezentują się niezwykle elegancko, a ziarenka wyglądają niczym najprawdziwsze rubiny. 
Muffinki robi się ekspresowo - wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Pracy przy nich niewiele , a efekt doskonały. Będą na pewno piękną ozdobą świątecznego stołu... 🌲❄☃❤

SKŁADNIKI SUCHE (na 12 babeczek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju plus 2 łyżki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • ziarenka z 3/4 granatu

DO DEKORACJI:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • ziarenka granatu

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W jednej misce wymieszaj składniki suche.
W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj wszystko krótko (nie mieszaj zbyt długo!).
Napełnij papilotki masą do 3/4 wysokości i piecz je przez 22-25 minut do tzw. suchego patyczka i do zezłocenia się wierzchu.
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie posmaruj nią wierzch muffinek i udekoruj ziarenkami granatu. Gotowe! Smacznego!








2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP