Muffinki robi się ekspresowo - wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Pracy przy nich niewiele , a efekt doskonały. Będą na pewno piękną ozdobą świątecznego stołu... 🌲❄☃❤
SKŁADNIKI SUCHE (na 12 babeczek):
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI MOKRE:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju plus 2 łyżki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- ziarenka z 3/4 granatu
DO DEKORACJI:
- 2 tabliczki białej czekolady
- ziarenka granatu
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W jednej misce wymieszaj składniki suche.
W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj wszystko krótko (nie mieszaj zbyt długo!).
Napełnij papilotki masą do 3/4 wysokości i piecz je przez 22-25 minut do tzw. suchego patyczka i do zezłocenia się wierzchu.
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie posmaruj nią wierzch muffinek i udekoruj ziarenkami granatu. Gotowe! Smacznego!
Super blog.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Pięknie dziękuję, bardzo mi miło ;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńUwielbiam granaty, a podane z babeczkami w szczególności. Super!
OdpowiedzUsuńWielki dzięki! Babeczki są naprawdę grzechu warte :))
UsuńCzy jest jakiś sposób aby papilotki po upieczeniu wyglądały tak pięknie? :)
OdpowiedzUsuńDobrze zrozumiałam, że ziarenka granatu też są wewnątrz muffinek? Super przepis 🙂
OdpowiedzUsuń