poniedziałek, 13 maja 2019

CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY Z GRANATEM I SEZAMEM plus RECENZJA PIEKARNIKA ELECTROLUX 700 SenseCook EOE7C31X


Od kilku tygodni mam możliwość testować nowy piekarnik firmy Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą Dziś mam dla Was jego recenzję wraz z przepisem na pysznego, pieczonego kurczaka. Ale oczywiście testowałam nie tylko termosondę, lecz ogólną funkcjonalność piekarnika, ponieważ jasnym jest, że nie będę piekła w nim tylko mięsa czy ryb. Dlatego sprawdziłam jak sprawuje się on przy pieczeniu nie tylko dań obiadowych, ale również i szybkich śniadań czy kolacji. W sumie upiekłam w piekarniku 8 potraw, które w następnych dniach będę Wam prezentowała.


Byłam bardzo ciekawa jak termosonda spisze się w praktyce i muszę przyznać, że jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Termosonda rzeczywiście działa świetnie i pozwala kontrolować temperaturę potrawy w jej wnętrzu, dzięki czemu jedzenie jest idealnie wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku. Termosonda najbardziej przydaje się oczywiście do pieczenia mięsa czy ryb - dzięki kontroli temperatury piekarnik wyłącza się, kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, co sprawia, że nie wysusza się ona i zachowuje swoją soczystość




Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika, a także dane techniczne (ze strony Producenta)




Dane techniczne 
  • Piekarnik do zabudowy
  • Piekarnik wielofunkcyjny z termoobiegiem
  • Wyświetlacz: OMEGA
  • Funkcje: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, grill, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, powolne gotowanie, termoobieg, grillowanie turbo
  • Automatyczne programy wagowe
  • Termosonda
  • Elektroniczna regulacja temperatury
  • Automatyczne propozycje temperatury
  • Drzwi piekarnika/temp. frontu powyżej temp. otoczenia [°C]: 3 szyby/35
  • Funkcja szybkiego nagrzewania
  • Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie
  • Funkcja automatycznego wyłączenia piekarnika
  • Wskaźnik ciepła pozostałego
  • Blachy dołączone do piekarnika: 1 emaliowana blacha, 1 emaliowana brytfanna
  • Łatwe do czyszczenia drzwi
  • Zabezpieczenie przed dziećmi: Funkcja zabezpieczająca przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia.
  • Halogenowe oświetlenie piekarnika
  • Wentylator chłodzący: Wentylator chłodzący uruchamia się automatycznie po włączeniu urządzenia. Chłodzi komponenty elektroniczne i części zewnętrzne.
Wydajność
  • Sposób czyszczenia: powłoka katalityczna
  • Zakres temperatur: 30°C-300°C
  • Poziom hałasu [dB] - górny piekarnik: 45
  • Pojemność użytkowa [l]: 72
  • Powierzchnia największej płyty grzewczej - górny piekarnik [cm2] :1424
Instalacja
  • Instalacja: do zabudowy
  • Kolor: stal szlachetna
  • Waga netto [kg]: 31,3
  • Wysokość [mm]: 594
  • Szerokość [mm]: 596
  • Głębokość [mm]: 569
Zużycie energii
  • Całkowity pobór mocy [W]: 2480
  • Moc oświetlenia [W]: 40
  • Klasa efektywności energetycznej: A+
  • Zużycie energii przy standardowym obciążeniu [kW]: 0,93
  • Zużycie energii, wentylator [kWh/cykl]: 0,69


CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY Z GRANATEM I SEZAMEM 

Poniżej znajdziecie przepis na aromatycznego i  soczystego kurczaka z chrupiącą skórką, z dodatkiem ziarenek granatu i sezamu. Jest to bardzo prosta potrawa, wystarczy doprawić kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie zapiec, dodając pod koniec pieczenia ziarenka granatu i sezam. Ich połączenie z delikatnym mięsem jest świetne - smaki idealnie się uzupełniają, a całość wygląda niezwykle apetycznie. 
Jeśli chodzi o użycie termosondy, to zanim wbiłam ją w mięso, sprawdziłam, ze najlepsza temperatura wewnątrz mięsa w przypadku drobiu to około 80 -90 stopni C. Taką też ustawiłam na termosondzie. Kurczak wyszedł pyszny: bardzo soczysty w środku, z idealnie zrumienianą skórką. Szybko się upiekł, a w całym domu pachniało pięknie! Na stole zaś prezentował się po królewsku! 
Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki, która przygotowała takiego kurczaka na swoją kolację urodzinową - wszyscy byliśmy zachwyceni nie tylko smakiem, ale również wyglądem tej potrawy. Obiecałam sobie, że przyrządzę tak kurczaka przy najbliższej nadążającej się okazji. I własnie taka się trafiła! Zatem nie przedłużając już zapraszam Was na smakowitego kurczaka! 

SKŁADNIKI:
  • 6 - 8 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól oraz pieprz
  • 3 - 4 łyżki sezamu
  • ziarenka z 1 dużego owocu granatu
  • listki pietruszki do ozdoby


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół).

Naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami oleju. 
Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi 2 łyżkami oleju, a następnie lekko natrzyj nim kurczaka. 
Udka dopraw solą , pieprzem i pozostałymi przyprawami, skrop lekko sokiem z cytryny i posyp 2 łyżkami sezamu.  (W kurczaka wbiłam termosondę i nastawiłam na temperaturę  85 stopni C).
Piecz kurczaka 45 minut. Po czym posyp całość ziarenkami granatu i resztą sezamu, i zapiecz jeszcze około 3 - 4  minuty. Przed podaniem kurczaka posyp natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!




Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP