Od kilku tygodni mam możliwość testować nowy piekarnik firmy Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą Dziś mam dla Was jego recenzję wraz z przepisem na pysznego, pieczonego kurczaka. Ale oczywiście testowałam nie tylko termosondę, lecz ogólną funkcjonalność piekarnika, ponieważ jasnym jest, że nie będę piekła w nim tylko mięsa czy ryb. Dlatego sprawdziłam jak sprawuje się on przy pieczeniu nie tylko dań obiadowych, ale również i szybkich śniadań czy kolacji. W sumie upiekłam w piekarniku 8 potraw, które w następnych dniach będę Wam prezentowała.
Byłam bardzo ciekawa jak termosonda spisze się w praktyce i muszę przyznać, że jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Termosonda rzeczywiście działa świetnie i pozwala kontrolować temperaturę potrawy w jej wnętrzu, dzięki czemu jedzenie jest idealnie wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku. Termosonda najbardziej przydaje się oczywiście do pieczenia mięsa czy ryb - dzięki kontroli temperatury piekarnik wyłącza się, kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, co sprawia, że nie wysusza się ona i zachowuje swoją soczystość.
Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:
- grzanie dolne
- konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
- grill
- szybkie grillowanie
- nawilżanie
- pizza
- powolne gotowanie
- termoobieg
- grillowanie turbo
- rozmrażanie
- utrzymywanie ciepła
Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika.
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.
Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.
Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:
- bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
- szybko się nagrzewa
- potrawy są równomiernie upieczone
- termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
- bardzo łatwy w czyszczeniu
- ma elegancki design
Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:
- ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.
Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika, a także dane techniczne (ze strony Producenta)
Dane techniczne
- Piekarnik do zabudowy
- Piekarnik wielofunkcyjny z termoobiegiem
- Wyświetlacz: OMEGA
- Funkcje: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, grill, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, powolne gotowanie, termoobieg, grillowanie turbo
- Automatyczne programy wagowe
- Termosonda
- Elektroniczna regulacja temperatury
- Automatyczne propozycje temperatury
- Drzwi piekarnika/temp. frontu powyżej temp. otoczenia [°C]: 3 szyby/35
- Funkcja szybkiego nagrzewania
- Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie
- Funkcja automatycznego wyłączenia piekarnika
- Wskaźnik ciepła pozostałego
- Blachy dołączone do piekarnika: 1 emaliowana blacha, 1 emaliowana brytfanna
- Łatwe do czyszczenia drzwi
- Zabezpieczenie przed dziećmi: Funkcja zabezpieczająca przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia.
- Halogenowe oświetlenie piekarnika
- Wentylator chłodzący: Wentylator chłodzący uruchamia się automatycznie po włączeniu urządzenia. Chłodzi komponenty elektroniczne i części zewnętrzne.
Wydajność
- Sposób czyszczenia: powłoka katalityczna
- Zakres temperatur: 30°C-300°C
- Poziom hałasu [dB] - górny piekarnik: 45
- Pojemność użytkowa [l]: 72
- Powierzchnia największej płyty grzewczej - górny piekarnik [cm2] :1424
Instalacja
- Instalacja: do zabudowy
- Kolor: stal szlachetna
- Waga netto [kg]: 31,3
- Wysokość [mm]: 594
- Szerokość [mm]: 596
- Głębokość [mm]: 569
Zużycie energii
- Całkowity pobór mocy [W]: 2480
- Moc oświetlenia [W]: 40
- Klasa efektywności energetycznej: A+
- Zużycie energii przy standardowym obciążeniu [kW]: 0,93
- Zużycie energii, wentylator [kWh/cykl]: 0,69
CHRUPIĄCY KURCZAK PIECZONY Z GRANATEM I SEZAMEM
Poniżej znajdziecie przepis na aromatycznego i soczystego kurczaka z chrupiącą skórką, z dodatkiem ziarenek granatu i sezamu. Jest to bardzo prosta potrawa, wystarczy doprawić kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie zapiec, dodając pod koniec pieczenia ziarenka granatu i sezam. Ich połączenie z delikatnym mięsem jest świetne - smaki idealnie się uzupełniają, a całość wygląda niezwykle apetycznie.
Jeśli chodzi o użycie termosondy, to zanim wbiłam ją w mięso, sprawdziłam, ze najlepsza temperatura wewnątrz mięsa w przypadku drobiu to około 80 -90 stopni C. Taką też ustawiłam na termosondzie. Kurczak wyszedł pyszny: bardzo soczysty w środku, z idealnie zrumienianą skórką. Szybko się upiekł, a w całym domu pachniało pięknie! Na stole zaś prezentował się po królewsku!
Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki, która przygotowała takiego kurczaka na swoją kolację urodzinową - wszyscy byliśmy zachwyceni nie tylko smakiem, ale również wyglądem tej potrawy. Obiecałam sobie, że przyrządzę tak kurczaka przy najbliższej nadążającej się okazji. I własnie taka się trafiła! Zatem nie przedłużając już zapraszam Was na smakowitego kurczaka!
SKŁADNIKI:
- 6 - 8 udek z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól oraz pieprz
- 3 - 4 łyżki sezamu
- ziarenka z 1 dużego owocu granatu
- listki pietruszki do ozdoby
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół).
Naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami oleju.
Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi 2 łyżkami oleju, a następnie lekko natrzyj nim kurczaka.
Udka dopraw solą , pieprzem i pozostałymi przyprawami, skrop lekko sokiem z cytryny i posyp 2 łyżkami sezamu. (W kurczaka wbiłam termosondę i nastawiłam na temperaturę 85 stopni C).
Piecz kurczaka 45 minut. Po czym posyp całość ziarenkami granatu i resztą sezamu, i zapiecz jeszcze około 3 - 4 minuty. Przed podaniem kurczaka posyp natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)