czwartek, 13 lutego 2020

CIASTECZKA WALENTYNKOWE LISTY - KRUCHE I MAŚLANE



Już jutro Walentynki, dlatego jeśli szukacie ciekawych przepisów, na Blogu w zakładce Okazje -> Walentynki (LINK TUTAJ) znajdziecie sporo świetnych Walentynkowych receptur... 💗 

Dziś zaś mam dla Was prawdziwy hit! PRZEPYSZNE, kruche maślane ciasteczka z cytrynową nutą, nadziane malinowym dżemem, delikatnie oprószone cukrem pudrem - w kształcie koperty z ukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne...💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się od nich oderwać... 😋 Przepis na ciasto jest tani i bardzo prosty, a samo wykonanie ciastek jest również dziecinnie łatwe. Wystarczy wyciąć kwadraty oraz serduszka i skleić je na kształt koperty, a środek zakleić maleńkimi rombami. Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, to wytnijcie z papieru wzór i wykrójcie serca nożykiem. Ciasteczka te robi się bardzo szybko, nie sprawią Wam żadnej trudności, daje słowo! 

Podobne koperty, ale bez serduszka, widziałam w zeszłym roku na Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam, że dodatkowo serduszka będą cudowną ozdobą koperty i tak oto powstały moje Walentynkowe listy miłosne... 😍

Takie ciasteczka możecie pięknie zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i już macie najpiękniejszy, ręcznie robiony prezent dla ukochanej osoby... prosto od serca... 💝Jestem przekonana, że każda obdarowana przez Was osoba zachwyci się nimi i będą jej ogromnie smakować! 


SKŁADNIKI (na około 16 - 17 ciasteczek):

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 70 g cukru pudru (0,40 szklanki)
  • 1 żółtko
  • 175 g zimnego masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego


DODATKOWO:

  • dżem malinowy (lub truskawkowy)
  • cukier puder do posypania


WYKONANIE:
CIASTO:
Masło pokrój w kostkę. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder, wbij żółtko i dodaj masło i skórkę cytrynową. Zagnieć mikserem lub ręcznie gładkie ciasto - w połowie zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto wyjmij z misy i podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Do mniejszej części (1/3) dodaj czerwony barwnik i zagnieć ponownie hakiem lub ręcznie ciasto, by powstał jednolity kolor.
Ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i schowaj na 30-40 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (góra - dół).
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

SKŁADANIE:
Jasne ciasto rozwałkuj na placek grubości około 3 mm i potnij na kwadraty o boku około 8 cm. Dodatkowo rozwałkuj 1 cm grubości pasek i potnij na kwadraciki - użyjesz je do "zaklejenia" środka koperty.
Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij foremką lub nożem serduszka. 
W rogu każdego kwadratu połóż po 1/2 łyżeczki dżemu i złóż kwadraty w kopertę (najpierw zegnij róg z dżemem, a potem boczne rogi do środka). Od góry koperty wsadź po serduszku i na miejsce sklejenia bocznych rogów nałóż po maleńkim kwadraciku. Dociśnij lekko, by się przykleiły.
Powtórz czynność do wyczerpania ciasta.

Ciasteczka ułóż na blasze i piecz przez około 15 - 17 minut do zezłocenia się wierzchu. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smaczne go!



6 komentarzy:

  1. Cudne, słodkie wyznanie �� Fantastyczne ciasteczka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Ja pewnie nie miałabym cierpliwości do tak fantazyjnych ciastek, ale jestem nimi zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka, one naprawdę są dziecinnie proste w wykonaniu :) Dziękuje Ci pięknie za komentarz :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysl na Walentynki:). Ciasteczka bardzo smaczne, delikatne, przyjemnie sie robi. Mialam tylko jeden problem. Po upieczeniu jasne ciasto w miejscu gdzie jest serduszko zrobilo sie zbyt brazowe przez co serduszka nie byly juz tak widoczne, nastepnym razem zmniejsze temp.,kazdy piekarnik ma rozna temp. pieczenia... Zrobilam tez z dwoma konfiturami truskawkowa i morelowa. Morela lepiej sie sprawdzila, bo po lekkim wyplynieciu ze wzgledu na swoj kolor nie zabarwiala ciasta. Przepis zdecydowanie dodany do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, bardzo się cieszę, ze przygotowałaś te ciasteczka! :) Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto próbować, tak jak piszesz. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP