wtorek, 24 marca 2020

MURZYNEK - PRZEPIS (DUŻA BLACHA)



Murzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jako 8 - letnia dziewczynka. Oczywiście przepis dostałam od mojej Mamy i to ona pomagała mi od początku w moich kulinarnych zmaganiach...💗Murzynek ten za każdym razem udawał mi się znakomicie, od czasu do czasu jednak wychodził zakalec - był to jednak "zakalec kontrolowany"... Otóż często celowo otwierałam drzwiczki piekarnika podczas pieczenia, bo nie mogłam się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe i  wiedziałam już, że wtedy wyjdzie mega pyszny zakalec... 😂 Później kroiłam ciasto w grube kawałki i palcami ugniatałam je w kulki, a następnie zjadałam się nimi ze smakiem. Pamiętam również, jak w podstawówce jedna z moich koleżanek zapytała mnie, czy mogłabym jej podać... "przepis na zakalec" (!!), bo słyszała jak go zachwalam, i sama chciałaby spróbować upiec takie ciasto... 😂 No cóż, podałam jej więc mój sprawdzony przepis na murzynka i... kazałam jej kilka razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia 😈😎

Ale nie martwcie się, ten przepis jest super sprawdzony, murzynek zawsze wychodzi świetny, wystarczy cierpliwie poczekać, aż się upiecze (bez otwierania drzwiczek!). Jest wysoki i mięciutki, bardzo podzielny, przepis jest bowiem na dużą blachę 😉Zawsze też smaruję go grubą warstwą czekoladowej polewy - wygląda i smakuje świetnie!

Składniki na murzynka i polewę są tanie, i raczej powinniście mieć je wszystkie w kuchni. I wiem, że się powtarzam, ale będę to w najbliższym czasie powtarzała do znudzenia: jeśli jednak brakowałoby Wam jakiegoś składnika i nie dacie rady niczym go zastąpić, to bardzo Was proszę, nie idźcie z tego powodu do sklepu! Naprawdę  nie warto ryzykować życiem swoim, ani nikogo innego... A murzynka z polewą upieczecie innym razem 😉 



SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 1,75 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 200 g masła
  • 3,75 szklanki mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (290 g) - opcjonalnie można użyc innych powidel lub ulubionego dżemu

DODATKOWO:
  • odrobina masła i bułki tartej lub kaszy manny do obsypania formy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: przepis TUTAJ (KLIK)

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą lub kaszą manna.

W garnuszku umieść masło, cukier i cukier wanilinowy i zagotuj, a następnie dodaj masło. Gotuj całość do rozpuszczenia się masła. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw całość do ostudzenia.
Do miski przesiej przez sitko suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ostudzonego mleka z masłem i cukrem dodaj powidła i żółtka, i rozmieszaj całość, najlepiej rózgą kuchenną.Następnie przesyp do masy przesiane suche składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek w 3 - ch turach i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
Masę przelej do przygotowanej formy i piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wysuń lekko ciasto w piekarniku, uchyl dość mocno drzwiczki i pozostaw je jeszcze na jakieś 15 minut. Po tym czasie  wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec polej ciasto polewą czekoladową. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP