wtorek, 24 marca 2020

POLEWA CZEKOLADOWA DO CIAST I DESERÓW - PRZEPIS NA KLASYCZNĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ



Witajcie Kochani! Jak tam sobie radzicie w obecnej sytuacji? Wiem, że każdemu z Was jest teraz ciężko, ale najważniejsze, żebyśmy dbali o siebie i swoich najbliższych, i w miarę możliwości umilali sobie czas... Mam również nadzieję, że Ci z Was, którzy nie muszą chodzić do pracy, siedzą jak najwięcej w domach, dbając tym samym o zdrowie swoje i innych ludzi... 😊 

Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa proste i tanie przepisy: na polewę czekoladową, klasyczną, na maśle i kakao oraz na pyszny, mięciutki i wilgotny murzynek, dokładnie taki, jaki jadało się w dzieciństwie.... 😋 Myślę, że wszystkie składniki będziecie mieli u siebie, także szybko przygotujecie pyszną polewę i ciasto dla całej rodziny, które osłodzi Wam z pewnością czas w domu. Jeśli jednak brakowałoby Wam jakiegoś składnika i nie dacie rady niczym go zastąpić, to bardzo Was proszę, nie idźcie z tego powodu do sklepu! Naprawdę nie warto ryzykować życiem swoim, ani nikogo innego... A murzynka z polewą w takiej sytuacji zrobicie innym razem 😉 

Jako pierwszy opublikuję przepis na polewę. Potrzeba do niej tylko 4 składników: masła, cukru, kakao i mleka. Polewa jest pyszna, gęsta i błyszcząca, idealna do murzynka, jak również wielu innych ciast i deserów, a jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut 😊 


SKŁADNIKI:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru (80 g)
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mleka

WYKONANIE:
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego cukier, kakao i mleko. Rozmieszaj dobrze za pomocą małej rózgi kuchennej lub łyżki. Podgrzewaj polewę do momentu rozpuszczenia się składników, ale nie doprowadź do zagotowania. Polewa ma być gęsta i błyszcząca, Gdyby była jednak dla Ciebie za rzadka, możesz dosypać kakao, w przypadku zaś gdy będzie zbyt gęsta, dolej 1 -2 łyżki mleka. Gotowe! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP